Man with the cat
Man with the cat

Marko Petrić: “Biljkama držim i psihoseanse ako je potrebno!”

GREEN_300_listici_sredina

Glumac nam je otkrio sve o svojoj urbanoj džungli

Glumaca Marka Petrića čije vokalne sposobnosti ćemo od jeseni gledati u showu "Zvijezde pjevaju", gdje će mu mentorica biti glazbenica Gina Victoria Damjanović ljubav, od sada vidimo u jednom novom svjetlu - u ulozi greenfluencera!

Glumac popularnih TV serija “Sjenke nad Balkanom” i “Drugo ime ljubavi”, doista je svestran mladi muškarac. Gluma, pjevanje i razni projekti na kojima Marko Petrić radi sve su zapaženiji, a dokaz izvrsnosti u umjetničkom poslu došao je još 2012. godine. Struka ga je već tada zamijetila zbog uloge u predstavi “Adio, kauboju”, 58. Splitskog ljeta te ga nagradila Nagradom hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina. Lako se može pretpostaviti kako Petrić ima malo slobodnog vremena, što je vjerojatno točno. No, kada ga pronađe, a posebno tijekom nedavnog lockdowna, Marko Petrić se u potpunosti posvećuje svojim biljkama, čiji broj je zavidan. Za Green.hr je otkrio sve o svojoj kućnoj džungli koja broji 40-ak vrsta biljaka…

Kako je počela tvoja ljubav prema biljkama?

Ljubav prema biljkama sam naslijedio od mame, naime, ona ima ozbiljnu kolekciju sukulenata i kaktusa, ruža, kućnog i vanjskog bilja. Ali zanimljivo, počeo sam uzgajati biljke tek kad sam se odselio u vlastiti stan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Petric (@marko53c) on


Kako se brineš za svoje biljke? Jesi li jedan od onih koji svakodnevno “pričaju” s njima ili jednostavno zaliješ po potrebi? Dohranjuješ li ih?

Smatram da su biljke stvorenja koja imaju volju za životom kao i svako drugo biće, a na nama je ako ih već imamo, da im damo te uvjete. Svakoj biljci pristupam individualno. Dohranjujem, držim psihoseanse, što god treba, naravno!

Koje sve vrste biljaka posjeduješ? Koja ti je najdraža?

Imam najviše sobnih biljaka jer živim u stanu. Tu se nalazi pregršt fikusa, filodendrona, yucce, dracene, sablji, raznih vrsta puzavaca, sukulenata, kaktusa… Jedne od dražih biljaka su mi “monkey monstera”, “Pilea” te banana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Petric (@marko53c) on


Što misliš o urbanim vrtovima? Koliko je zahtjevno uzgojiti povrće na vlastitoj terasi?

Urbani vrtovi su sjajni! Potrebno je uložiti puno truda, ali se isplati. Neusporedivo je ubrati jabuku u svom voćnjaku ili rajčicu u svom vrtu, sa nekim voćem i povrćem iz supermarketa. Još nisam došao do tog stupnja. Ali sva sreća imam od koga učiti, jer moji roditelji imaju vrt sa desetak vrsta povrća i voćnjak.

Pratiš li putem društvenih mreža ostale zaljubljenike u biljke? Ako da, tko su tvoji favoriti, domaći i strani?

Ne mogu reći da strastveno pratim, ali volim pogledati neke profile poput profila mog prijatelja Filipa Marčete pod nazivom Planguide.hr

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Petric (@marko53c) on


Biljke čine ljude sretnijima. Istina ili mit?

Istina. Svaki novi list ili cvijet koji biljka baci donese neku radost. To je dokaz da joj je kod tebe dobro i da je zadovoljna sa suživotom.

Monstere – jesu li najljepše i milenijalima najprivlačnije biljke? Ljudi ih često vole rasađivati iz listova, radiš li i ti nešto slično?

 

Monstere su divne. Imam nekoliko vrsta. Rasađujem ih često. I poklanjam prijateljima.

I za kraj, slažeš li se s izjavom: “Tko ne voli biljke, ne voli ni ljude”? Procjenjuješ li ljude prema njihovom ukusu u biljkama?

Ima nešto u tome. Ne možeš biti selektivan. Tipa voljeti ljude a mrziti biljke. Jedna stvar je kad nekoga biljke ne zanimaju, a druga stvar je kad ih ne voli. Ne procjenjujem ljude po njihovom ukusu u biljkama.

PHOTOS BY: Dora Barker, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.