niu naslovna

Mala otočka zemlja ‘prodaje’ kvadratni kilometar mora kako bi ga sačuvala od zagađenja

GREEN_300_listici_sredina

Inovativna rješenja

Niue, mala otočka država u južnome Pacifiku, osmislila je inovativni plan za zaštitu svojih netaknutih teritorijalnih voda - namjerava privući sponzore koji će platiti očuvanje mora koje ih okružuje, a zauzvrat dobivaju logotip u zračnoj luci.

Prema planu, koji je u utorak u New Yorku predstavio premijer Niuea Dalton Tagelagi, pojedinci ili tvrtke mogu platiti 148 dolara (139 eura) kako bi zaštitili 1 četvorni kilometar oceana od prijetnji poput ilegalnog ribolova i onečišćenja plastikom u razdoblju od 20 godina.

sponzori

Ovim planom Niue se nada prikupiti više od 18 milijuna dolara (17 milijuna eura) ‘prodajom’ 127.000 jedinica teritorija veličine jednog četvornog kilometra, što čini gotovo polovicu njihove ekskluzivne ekonomske zone.

Iako 148 dolara po kvadratnom kilometru može zvučati puno, sponzorima će za taj novac dobiti logotip svoga imena, koji će biti postavljen u zračnoj luci zemlje i web-stranici vlade Niuea, što bi moglo biti privlačno tvrtkama koje traže dobru reklamu. Prikupljena sredstva koristit će se za podršku naporima zemlje u očuvanju i upravljanju morskim resursima, uključujući uspostavu velikog morskog zaštićenog područja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.