pexels-rachel-claire-4819713

Ljeto je počelo i pravo je vrijeme za sočnu salatu od lubenice!

GREEN_300_listici_sredina

Savršena poslastica

Vjeruje se da je lubenica prvi put kultivirana prije više od 4000 godina u sjeveroistočnoj Africi. Budući da je održavanje hidratacije važno je za pravilno funkcioniranje vašeg tijela, ovo slatko i sočno povrće savršena je poslastica tijekom ljetnih mjeseci, a prepuna je i hranjivih tvari, uključujući antioksidanse i vitamine A i C.

Konzumiranje hrane s visokim udjelom vode može pomoći vašem tijelu da dobije dovoljnu količinu vode koja mu je potrebna za pravilno funkcioniranje. Gotovo 92% lubenice je voda, što je čini odličnim izborom za dnevni unos vode tijekom ljetnih vrućina. Zbog visokog udjela vode, lubenica ima vrlo malo kalorija u odnosu na svoju ukupnu težinu. Sadrži samo 46 kcal na 152 grama. Konzumiranje hrane kao što je lubenica, može pomoći u upravljanju težinom tako što ćete se duže osjećati siti.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka čiji su cvjetovi izrazito žute boje, otvaraju se u zoru i cvjetaju samo jedan dan. Samo neoplođeni ženski cvjetovi ostanu otvoreni duže o jednog dana. Za rast i razvoj lubenice potrebno je izrazito puno vode, a plodovi se uvijek beru u jutarnjim satima. Njezine koštice sadrže vlakna olakšavaju rad probavnog trakta, bogate su nutrijentima pa ih svakako nemojte izbjegavati.

Lubenica sadrži razne hranjive tvari, uključujući kalij, magnezij i vitamine A i C. Osim toga, može se pohvaliti antioksidansima, uključujući vitamin C, karotenoide, likopen i kukurbitacin E. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti vaše stanice ako se nakupe u vašem tijelu, a likopen i citrulin u lubenici snižavaju krvni tlak i kolesterol i time pomažu u očuvanju zdravlja srca.

Salata od lubenice s feta sirom lagan je i zdrav prilog za posluživanje tijekom ljetnih mjeseci. Osvježavajuća je kombinacija voća i povrća u slatkom i oštrom preljevu od bilja i limete. Eko kako ju možete pripremiti.

Sastojci za salatu:
  • ¼ šalice crvenog vinskog octa
  • 2 žlice meda ili čisti javorov sirup
  • ½ šalice tanko narezanog crvenog luka
  • lubenica narezana na kockice
  • krastavac narezan na kockice
  • narezane rotkvice
  • 100 grama mrvljenog feta sira

 

Sastojci za preljev: 
  • korica limete
  • ¼ šalice soka od limete
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica crvenog vinskog octa ili jabučnog octa
  • 1 žlica tanko narezanog bosiljka, plus još za ukras
  • 1 žlica tanko narezane metvice, plus još za ukras
  • ½ žličice košer soli
  • ¼ žličice crnog papra
  • ¼ šalice maslinovog ulja

 

U maloj posudi pomiješajte crveni vinski ocat i 2 žlice meda. Dodajte narezani crveni luk i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a prije dodavanja luka u salatu, dobro ga ocijedite. U veliku zdjelu za posluživanje dodajte lubenicu, krastavac i rotkvicu te ostavite sa strane.

U srednjoj posudi pomiješajte koricu limete, sok od limete, 2 žlice meda, nasjeckani bosiljak, nasjeckanu mentu, 1 žlicu jabučnog octa, sol i crni papar. Polako ulijevajte maslinovo ulje, neprestano miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Kušajte i dodajte soli i papra po želji. Dresing prelijte po salati, a zatim lagano promiješajte da se sjedini.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, jessicagavin.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.