Konzumiranje hrane s visokim udjelom vode može pomoći vašem tijelu da dobije dovoljnu količinu vode koja mu je potrebna za pravilno funkcioniranje. Gotovo 92% lubenice je voda, što je čini odličnim izborom za dnevni unos vode tijekom ljetnih vrućina. Zbog visokog udjela vode, lubenica ima vrlo malo kalorija u odnosu na svoju ukupnu težinu. Sadrži samo 46 kcal na 152 grama. Konzumiranje hrane kao što je lubenica, može pomoći u upravljanju težinom tako što ćete se duže osjećati siti.
Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka čiji su cvjetovi izrazito žute boje, otvaraju se u zoru i cvjetaju samo jedan dan. Samo neoplođeni ženski cvjetovi ostanu otvoreni duže o jednog dana. Za rast i razvoj lubenice potrebno je izrazito puno vode, a plodovi se uvijek beru u jutarnjim satima. Njezine koštice sadrže vlakna olakšavaju rad probavnog trakta, bogate su nutrijentima pa ih svakako nemojte izbjegavati.
Lubenica sadrži razne hranjive tvari, uključujući kalij, magnezij i vitamine A i C. Osim toga, može se pohvaliti antioksidansima, uključujući vitamin C, karotenoide, likopen i kukurbitacin E. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti vaše stanice ako se nakupe u vašem tijelu, a likopen i citrulin u lubenici snižavaju krvni tlak i kolesterol i time pomažu u očuvanju zdravlja srca.
Salata od lubenice s feta sirom lagan je i zdrav prilog za posluživanje tijekom ljetnih mjeseci. Osvježavajuća je kombinacija voća i povrća u slatkom i oštrom preljevu od bilja i limete. Eko kako ju možete pripremiti.
Sastojci za salatu:
- ¼ šalice crvenog vinskog octa
- 2 žlice meda ili čisti javorov sirup
- ½ šalice tanko narezanog crvenog luka
- lubenica narezana na kockice
- krastavac narezan na kockice
- narezane rotkvice
- 100 grama mrvljenog feta sira
Sastojci za preljev:
- korica limete
- ¼ šalice soka od limete
- 2 žlice meda
- 1 žlica crvenog vinskog octa ili jabučnog octa
- 1 žlica tanko narezanog bosiljka, plus još za ukras
- 1 žlica tanko narezane metvice, plus još za ukras
- ½ žličice košer soli
- ¼ žličice crnog papra
- ¼ šalice maslinovog ulja
U maloj posudi pomiješajte crveni vinski ocat i 2 žlice meda. Dodajte narezani crveni luk i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta, a prije dodavanja luka u salatu, dobro ga ocijedite. U veliku zdjelu za posluživanje dodajte lubenicu, krastavac i rotkvicu te ostavite sa strane.
U srednjoj posudi pomiješajte koricu limete, sok od limete, 2 žlice meda, nasjeckani bosiljak, nasjeckanu mentu, 1 žlicu jabučnog octa, sol i crni papar. Polako ulijevajte maslinovo ulje, neprestano miješajući dok se svi sastojci ne sjedine. Kušajte i dodajte soli i papra po želji. Dresing prelijte po salati, a zatim lagano promiješajte da se sjedini.