Roasted Sweet Potato Salad with Cranberries, Walnuts, and Goat Cheese — Foraged Dish

Salata sa slatkim krumpirom za zdravu i slasnu večeru

GREEN_300_listici_sredina

Idealan kasnojesenski obrok

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ova salata s pečenim batatom je idealno kasnojesensko jelo koje možete jesti za ručak ili večeru, predivnog okusa i puna vitamina.

Znate onaj osjećaj nakon blagdana ili godišnjeg odmora, kada samo poželite zdjelu punu povrća jer ste se danima prejedali teškom hranom? Ovakve salate su idealne za to. Kako nam praznici uskoro dolaze, nije loša ideja ni prije zimskog prejedanja jesti malo lakšu hranu, koja vam ujedno pomaže i da ostanete zdravi. A obavezno spremite recept i za nakon blagdana.

Ova salata je vrlo jednostavna i zahtijeva malo pripreme, bez da okus pati. U ovoj kremastoj kombinaciji su izmiješani slatki krumpir, baby špinat, avokado i feta sir, preliveni s tahini dresingom i posuti sa sušenim voćem. Sve s pečenim slatkim krumpirom sigurno će biti ukusno, a ova salata nije iznimka. Pečenje povrća ističe njihovu prirodnu slatkoću zbog čega pečeni batat ima posebno dobar okus. Odličan je i zbog toga što je prepun vlakana, vitaminom A i vitaminom C. Osim toga, narančaste i ljubičaste sorte slatkog krumpira bogate su antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. 

Sastojci:

  • 2 slatka krumpira srednje veličine, narezana na kockice
  • 1 žlica ulja (avokadovo ili maslinovo)
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 6 šalica baby špinata (ili rukole)
  • 1 avokado narezan
  • ¼ šalice sušenih brusnica
  • ¼ šalice sjemenki bundeve
  • ⅓ šalice komadića oraha
  • ¼ šalice ricotta sira (ako ste vegan zamijenite veganski sirom, ili izbacite sir)

.
Sastojci za preljev za salatu:

  • ¼ šalice glatkog tahinija
  • 3 žlice vode, po potrebi više
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 1 manji režanj češnjaka, nariban
  • ¼ žličice morske soli
    .

Upute za preljev:

U maloj posudi pjenasto izmiješajte tahini, vodu, limunov sok, maslinovo ulje, javorov sirup, češnjak i sol. Ako je preljev pregust, dodajte još vode dok ne dobijete konzistenciju koja se može kapati.

Upute za salatu:

Batat pomiješajte sa žlicom ulja, i pospite solju i papru te sve dobro promiješajte. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta (ovisi o pećnici i veličini kockica na koje ste batat narezali pa redovito provjeravajte). Ostaviti sa strane da se ohladi. Pomiješajte ostale sastojke, te dodajte pečeni batat. Prelijte s preljevom.

Napomena

Preporučamo da salatu poslužite odmah, ali ako je želite pripremiti prije vremena, možete ispeći batat i nasjeckati sve povrće do dan ranije. Nakon pečenja ostavite batat da se ohladi i čuvajte u hladnjaku dok ne budete spremni za pripremu salate. Avokado je najbolje dodati neposredno prije posluživanja, a ostatke salate možete čuvati u hladnjaku do dva dana. 

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.