priscilla-du-preez-zeqWK0n5PNM-unsplash

Lijepe vijesti iz Koprivnice: Među najsretnijim su gradovima u svijetu, a dobivaju i prvu urbanu šumu

GREEN_300_listici_sredina

I sretni i zeleni

Pregršt lijepih i optimističnih vijesti dolazi iz Koprivnice. Nakon što se ovaj grad u Podravini pronašao na popisu najsretnijih gradova u svijetu, gradska je uprava krenula s velikim projektom sadnje urbane šume. Bit će to prva šuma takvog tipa u Koprivnici, a za nju su osigurana visoka sredstva.

Posljednjih par dana Koprivnica je u fokusu javnosti. Kako i ne bi bila kad se upravo ovaj grad u Podravini našao na najnovijem popisu najsretnijih gradova u svijetu. Istraživanje je to koje provodi Londonski institut za kvalitetu života, a odnosi se na kvalitetu života i osjećaj sreće kod stanovnika. Čini se kako je upravo Koprivnica po mnogočemu adekvatna za kvalitetan život svima potreban.

Koprivnica među svjetskim gradskim divovima

U obzir su uzeli čak 24 različita parametra, a cjelokupno je istraživanje podijeljeno u pet kategorija: mobilnost, gospodarstvo, građani, upravljanje i okoliš. Gradovi su na kraju podijeljeni u tri skupine: zlatnu, srebrnu i brončanu. Naša su dva najsretnija grada u brončanoj skupini pa je tako Zagreb na 138. mjestu, a Koprivnica na 164. mjestu. Istraživanje je obuhvatilo i 24 područja djelovanja, uključujući BDP, obrazovni sustav i upravljanje zelenim površinama. Također, kao važan čimbenik uzeli su i dostupnost e-usluga. Koprivnica je zadovoljila kriterije i našla svoje mjesto među najsretnijim gradovima, što potvrđuju i mnogi njezini stanovnici.

Započeli radovi na prvoj urbanoj šumi

Koprivnica mnogo ulaže u svoje održive i zelene projekte, a noviji među njima je urbana šuma, prva u ovom gradu. Dolaskom proljeća Grad je krenuo u realizaciju novih projekata. Riječ je o novoj manifestaciji “Proljeće u Koprivnici” u sklopu koje se kreće u stvaranje urbane šume. Novim projektima želi se Koprivnicu očuvati kao zeleni grad, grad održivog razvoja, kao i grad koji zna kako se čuva okoliš i kako konstantno radi na edukaciji novih naraštaja.

“Danas smo svjedoci nastajanja prve urbane šume u Koprivnici, koja je samo uvod u ulaganje u zelenu infrastrukturu gdje smo povukli skoro 70 tisuća eura europskih sredstava uz našu komponentu. Ovo će unazad nekoliko desetljeća biti najveći projekt ozelenjivanja našeg grada i to nas doista jako veseli“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Stvaranje zelenih koridora

U ovom velikom projektu sadnje planira se ozelenjivanje 18 dječjih igrališta, izgradnja dva potpuno nova zelena koridora, zazelenit će se Starogradska i Ulica Mihovila Pavleka Miškine, vršit će se dodatna sadnja svih većih parkova. “Sve je usklađeno s našom strategijom razvoja zelene urbane infrastrukture s kojom ćemo pokazati da je moguće razvijati ovakvu vrstu projekta u urbanim i napućenim područjima“, dodao je gradonačelnik Jakšić.

Na ovom području bit će zasađeno 60 stabala graba, jedno soliterno drvo hrasta lužnjaka na cvjetnoj livadi, trajnice uz šumski rub, tipa paprati, visibaba, šumarica, sve ono što je autohtono za naše šume. “Ovim projektom želimo dočarati tipičnu vegetaciju naših podravskih ravnica, livada i šumaraka. Zasađena su stabla koja su prilagođena našim klimatskim uvjetima i uvjetima gradskog života. Isto tako, ova urbana šuma bit će svojevrsna edukativna radionica za sve naše vrtićarce i školarce“, kazala je predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec. Sadnji prve urbane šume u Koprivnici nazočili su i tamošnji vrtićarci kao i osnovci koji pohađaju eko skupinu.

PHOTOS BY: Grad Koprivnica, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.