Green_aura_predstavljanje_ar_rjesenja_06

U Koprivnici kroz video igricu građani uče o energetskoj učinkovitosti

GREEN_300_listici_sredina

Za velike i male

U Koprivnici je ovaj tjedan predstavljen projekt Green AURA kojim grad nastoji napraviti važne korake da postanu što zeleniji i energetski učinkovitiji grad.

U Gradu Koprivnici provodi se projekt Green AURA (Setting up cooperation of GREEN Communities with AUgmented Reality Assisted living labs). Riječ je o projektu financiranom u okviru Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. kroz koji se nastoji učiniti dodatne korake pri nastojanju grada Koprivnice kao zelenog i energetski učinkovitog grada.

Ovaj tjedan je održano predstavljanje AR rješenja odnosno rješenja proširene stvarnosti nastalih u sklopu projekta. Zahvaljujući navedenoj aktivnosti postavljene su table s uputama i interaktivni 3D AR sadržaj kojeg je potrebno pokrenuti pomoću „Equinox XR“ aplikacije i kojim je ispričana cjelovita priča o energetskoj učinkovitosti na pristupačan način svim dobnim skupinama. “Vjerujemo da će ova aplikacija koja se temelji na proširenoj stvarnosti biti zanimljiv alat kojim će ne samo djeca nego i stariji kroz šetnju po gradu dobiti više informacija o tome kako svatko od nas može doprinijeti održivom razvoju i smanjenju potrošnje energije, ali i svih ostalih energenata”, objasnio je Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever te pozvao sve roditelje obiđu lokacije na kojima je aplikacija dostupna te isprobaju istu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić također je istaknuo kako je riječ o značajnom projektu, osobito za mlade jer oni na način koji je njima prihvatljiv i zanimljiv učiti o energetskoj učinkovitosti i održivosti. “U ovom vremenu u kojem živimo jasno vidimo koliko je veliki značaj Regionalne energetske agencije Sjever jer sve ono što oni rade već godinama iznimno je važno – od stvaranja okvira za energetsku učinkovitost, a samim time s vremenom i energetsku neovisnost i dostatnost do ekološke komponente koja se isto danas pokazuje kao važna. Zahvaljujući Koprivničkom vodama, Komunalcu i Razvojnoj agenciji Sever možemo reći da u puno toga u Koprivnici prednjačimo i da je ovo nadogradnja koja nam omogućava dodatne iskorake”, kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice. Vrijednost aktivnosti uspostave aplikacije iznosi 220 tisuća kuna s PDV-om, dok je vrijednost cjelokupnog projekta za Grad Koprivnicu i Regionalnu energetsku agenciju sjever 840 tisuća kuna.

PHOTOS BY: Grad Koprivnica / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.