Legendarni Škodin kamp kombi dobio svoj redizajn na električni pogon

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki prihvatljiva počast kombiju iz 1968.

Za proslavu 125. godišnjice, Škoda je dopustila dizajnerima da redizajniraju najpoznatije stare modele ove automobilske tvrtke. Među njima je i kombi 1203 koji je pretvoren u kamper za 21. stoljeće.

Kako su kombi vozila bila svojevremeni zaštitni znak šezdesetih godina i hipi ere koja je tresla svijet, tako se mnogi iz tog doba uz Volkswagenov van kombi sjećaju i onog Škodinog modela kombija 1203 kojim su možda prešli kilometre i kilometre i spavali u njemu na najljepšim mjestima u zemlji i svijetu. Na sreću, kako se sve ono dobro staro vraća u modu tako je i legendarni 1203 model kombija iz sada već davne 1968. godine prije nekoliko dana dobio svoj redizajnirani primjerak, na papiru zasad doduše, ali bi uskoro trebao krenuti u proizvodnju. Koncept iz Škode predstavljen je na čelu sa suvremenim dizajnerom novog tipa kampera Danielom Hájekom. Hájek je otkrio kako je novim tipom jedinstvenog kampera odana počast onom starom, no kako ideja nije bila da bude kopija svom prethodniku.
– Želio sam biti jasan da se radi o istom vozilu, ali nisam želio da to bude previše očito retro. Dizajnirao sam moderno vozilo koje odaje počast legendi. Htio sam da to bude jedno bezvremensko vozilo – izjavio je dizajner u priopćenju.


Ono što je svakako najbolji dio ovog vozila jest da bi trebalo biti u potpunosti električno, što znači da se i Škoda okreće održivim resursima i manjem zagađenju okoliša čemu slijedi trendove u svijetu s obzirom na to da sve više i više poznatih pa i luksuznih marki vozila bira upravo električni pogon. Škoda 1203 donosi svoj novi dizajn u moderno doba. Originalna rešetka hladnjaka sada je definirana oštrim linijama, a rubovi krova malo vire kao dvostruki vrh. Krov sada nudi “pop top” kako bi se maksimizirao i iskoristio dodatni prostor za spavanje. Najnoviji svjetlosni potpisi uljepšavaju prednju i stražnju stranu vozila, referirajući se na stara okrugla svjetla sa suptilnim naznakama i zavojima. Njegove kose stranice i relativno uski krov odaju počast vitkom obliku modela iz 1968. godine. Budući da će vozilo biti električno, to će mu dati još više iskoristivog prostora.

Minimalistička upravljačka ploča sadrži prepoznatljiv vodoravni postav, kao i kliznu policu za odlaganje koja visi ispod kao naopako postavljeno krilo. Samo se mali infotainment zaslon nalazi iza vodoravnog volana koji je sačinjen od dvije polugice u krugu jer je predviđeno da će vozač koristiti vlastiti uređaj za sve ostale usluge, poput zabave, uputa i slično, a ne da će mu za njegovo upravljanje biti potrebna tehnologija za volanom. Cijena vozila još nije poznata, no svakako veseli činjenica kako bismo u ovom eko prihvatljivom kombiju uskoro mogli vidjeti obitelji iz svih krajeva svijeta kako dolaze na našu obalu.

PHOTOS BY: Škoda / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.