mikita-karasiou-HO6aBrYi3kE-unsplash

Uvijek dobre zelene vijesti iz Norveške!

GREEN_300_listici_sredina

Prva država koja će okončati prodaju benzinskih i dizelskih automobila

Radi se o zemlji koja se nalazi među top 20 proizvođača nafte, ali koja je omogućila ogromne poticaje kako bi unaprijedila domaću tranziciju na električna vozila. Kupci električnih vozila su oslobođeni poreza na kupovinu i uvoz, poreza na ceste, a imaju i velike popuste pri plaćanju putarina, parkinga i trajekta.

Norveška će do 2025. godine zabraniti prodaju svih automobila koji koriste fosilna goriva! Tako će, u sljedećem desetljeću Norveška dokazati svoj status jedne od najboljih ekološlih progresivnih zemalja – a dogovor je to i političke vlasti i oporbe u zemlji koji su se složili oko prijedloga zakona zabrane automobila koje pokreću benzin i dizel. Naime, njihov je plan da do 2025. sva vozila u zemlji budu na ekološki pogon – vodu i struju te bio plin.

Iako je naftna industrija osnovica gospodarstva ove skandinavske zemlje, Norveška planira zabraniti sve automobile na fosilni pogon. Obnovljiva energija bila bi tako glavni pokretač, čime bi se smanjila emisija štetnih plinova, a s obzirom na činjenicu da je prošle godine u Norveškoj vozilo čak 215.000 električnih automobila, u dobroj ekološkoj politici su već i uspjeli.

Neslužbeni svjetski lider u vožnji električnim automobilom, gdje je više od 50% prodanih novih automobila sada električno, a tisuće vozača nalaze se na listama čekanja za najnovije modele, svojom je odlukom da za četiri godine potpun zabrani automobile na fosilna goriva sebi zadala težak cilj. Sve izazovnijim planovima, ali i ostvarenjima, moglo bi se zaključiti da je ovoj državi ekologija na prvom mjestu. U prilog tome ide i podatak kako se Norveška u cijelosti pokriva obnovljivim izvorima energije i još izvozi oko 10 posto “zelene struje”.

Radi se o zemlji koja se nalazi među top 20 proizvođača nafte, ali koja je omogućila ogromne poticaje kako bi unaprijedila domaću tranziciju na električna vozila. Kupci električnih vozila su oslobođeni poreza na kupovinu i uvoz, poreza na ceste, a imaju i velike popuste pri plaćanju parkinga i trajekta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.