Kreće najveća akcija pošumljavanja: Naše šume bit će bogatije za 3.000 sadnica!

Dobre vijesti

Uložili su gotovo pola milijuna eura, sufinancirajući tako 149 projekata koji se tiču ekologije i održivosti, posadili čak 11 761 sadnica cvijeća, drveća i raslinja te zazelenili prostor od čak 121 339 četvornih metara. Sve je to rezultat odličnog Ininog projekta Zeleni pojas.

No, ni tu ne planiraju stati, jer završetak ovog jubilarnog 10. Zelenog pojasa INA planira završiti velikom akcijom pošumljavanja u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i projektom CO2mpensanting by planting, u kojemu će INA, uz sudjelovanje Ininog Kluba volontera posaditi čak 3.000 sadnica!

Osnovan s ciljem dobrovoljnog ulaganja osobnog vremena, ali i znanja i vještina, Inin Klub volontera broji oko 1400 članova, a u gotovo 400 volonterskih akcija sudjelovalo je više od 5200 volontera diljem Hrvatske.

U petak će, stoga, nastaviti tradiciju korporativnog volontiranja, koju INA njeguje već 12 godina, što ovu kompaniju čini liderom u kontekstu dobrovoljne uključenosti zaposlenika u radu za opće dobro. Kako su nam kazali iz Ine, i u ovoj akciji očekuju velik odaziv volontera, a posebna im je čast što se akcija održava uoči 5. prosinca, Međunarodnog dana volontera.

Na ovaj način direktno će doprinijeti smanjenju ugljičnog dioksida u atmosferi, budući da se sadnja drveća smatra najjednostavnijim i najefikasnijim načinom smanjenja CO2.

Za zdravije šume

“Zdrave šume ključne su u borbi protiv klimatskih promjena jer kroz fotosintezu pretvaraju ugljični dioksid u kisik, pomažu u očuvanju tla od erozije, dio su kružnog toka vode, štite biološku raznolikost kao stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta te utječu na lokalnu klimu. Stoga smo ovogodišnji Zeleni pojas najavili Ininom proljetnom akcijom pošumljavanja dronom u kojoj smo posijali 2.500 seed bombs na površini u Grubišnom Polju. U toj je akciji sudjelovao i Inin Klub”, kazali su nam iz INE.

Podsjetimo, vrste drveća odabrane za kampanju pošumljavanja u Grubišnom Polju autohtone su i neinvazivne. Odabrani su hrast, jasen i bukva, sve vrste tvrdog drva koje dobro odgovaraju lokalnoj klimi i uvjetima tla. Ova stabla također daju vrijedno drvo za lokalno gospodarstvo i podržavaju razne vrste divljih životinja, uključujući ptice, sisavce i kukce.

Vitalna uloga 

Upravo zbog toga, simbolično će Zeleni pojas i završiti slično – velikom akcijom pošumljavanja.

Valja istaknuti i da je INA organizirala uređenje brojnih igrališta diljem zemlje, čistili su šume, podmorja, jezera i rijeke od otpada, obnavljali prihvatilišta za životinje, otvarali učionice u prirodi, podržali rad učeničkih zadruga i edukacije o ekologiji te brojne druge zelene aktivnosti.

Inače, pretjerana deforestacija u različite svrhe (od urbanizacije, širenja poljoprivrednih usjeva pa sve do čiste pohlepe i krađe) jedan je od vodećih uzroka degradacije okoliša na području cijelog svijeta.

Zbog toga je pošumljavanje izuzetno važno, kako bi drveće i dalje imalo vitalnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže Zemlje.

 

PHOTOS BY: INA, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.