pexels-egor-kamelev-1685503

Jubilarno 10. izdanje Zelenog pojasa najavljeno akcijom pošumljavanja Grubišnog Polja!

GREEN_300_listici_sredina

Dan planeta Zemlje prilika je za nove prijave

Povodom Dana planeta Zemlje INA je u suradnji s Klubom volontera provela veliku akciju pošumljavanja na području Grubišnog Polja. Kampanja je uključivala bacanje 2500 Seed Bombs s posebno opremljenim dronovima, pokrivajući područje od 1 hektara, a sjeme je autohtonih i neinvazivnih vrsta hrasta, jasena i bukve. Ova inicijativa uvod je u najavu 10. obljetnice natječaja Zeleni pojas koji počinje upravo na Dan planeta Zemlje.

Šume se ne nazivaju bez razloga “plućima svijeta” i ne može se precijeniti važnost pošumljavanja. Drveće ima vitalnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže našeg planeta. Oni apsorbiraju ugljični dioksid iz atmosfere, proizvode kisik i osiguravaju staništa za bezbroj vrsta životinja i biljaka. Također pomažu u sprječavanju erozije tla i reguliraju cikluse vode. Međutim, krčenje šuma, što je trajno uništavanje šuma kako bi se napravilo mjesta za druge svrhe, jedan je od vodećih uzroka degradacije okoliša u cijelom svijetu.

Pošumljavanje, s druge strane, uključuje sadnju novih stabala ili omogućavanje prirodne obnove šuma. To je učinkovit način za borbu protiv učinaka krčenja šuma i ublažavanje klimatskih promjena. Pošumljavanjem se također stvaraju nova staništa za divlje životinje i doprinosi očuvanju biološke raznolikosti.

Moderna metoda pošumljavanja

Korištenje bombica sa sjemenkama, poznatih kao Seed Bombs, inovativan je način pošumljavanja. Bombe sa sjemenkama male su kuglice napravljene od mješavine gline, pijeska i supstrata. Osmišljeni su kako bi zaštitili sjeme od stresa iz okoliša i grabežljivaca, poput ptica i insekata, te im osigurali potrebne hranjive tvari za klijanje i rast. Kuglice su učinkovita metoda pošumljavanja, posebno u područjima koja su teško dostupna ili gdje tradicionalne metode sadnje nisu izvedive.

Vrste drveća odabrane za kampanju pošumljavanja u Grubišnom Polju autohtone su i neinvazivne. Hrast, jasen i bukva sve su vrste tvrdog drva koje dobro odgovaraju lokalnoj klimi i uvjetima tla. Ova stabla također daju vrijedno drvo za lokalno gospodarstvo i podržavaju razne vrste divljih životinja, uključujući ptice, sisavce i kukce.

Ovogodišnji natječaj fokus stavlja na šume

INA-in natječaj Zeleni pojas godišnje je natjecanje koje potiče pojedince i organizacije na djelovanje za poboljšanje okoliša, a posebno je fokusiran na projekte koji promiču održivost, očuvanje i zaštitu okoliša. Natječaj se provodi već deset godina i podupire razne inicijative, uključujući smanjenje otpada, energetsku učinkovitost i održivu poljoprivredu.

U sklopu Ininog projekta Zeleni pojas do sada je realizirano sveukupno 134 projekta, posađeno je 11.761 sadnica i zazelenjen je prostor od 121.339 m2.

Poseban potprogram Zelenog pojasa u 2023. godini jest sadnja drveća kao jednostavan i efikasan način smanjenja ugljičnog dioksida u atmosferi. Zdrave šume ključne su u borbi protiv klimatskih promjena jer kroz fotosintezu pretvaraju ugljični dioksid u kisik, pomažu u očuvanju tla od erozije, dio su kružnog toka vode, štite biološku raznolikost kao stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta te pozitivno utječu na lokalnu klimu.

Nove prijave na Dan planeta Zemlje

INA ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živimo i očuvati klimu. Ako imate odličnu ideju kako to učiniti, iskoristite priliku sufinanciranja koju INA nudi kroz svoj program Zeleni pojas. Prijave za ovogodišnji natječaj bit će otvorene na Dan planeta Zemlje, točnije 22. travnja, a više informacija možete saznati na službenoj web stranici.

Podsjetimo, pravo na prijavu imaju organizacije civilnog društva, javne ustanove, uključujući i obrazovne, parkovi prirode i dobrovoljna vatrogasna društva sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Akcija pošumljavanja u Grubišnom Polju prikladna je uvertira u 10. obljetnicu Zelenog pojasa i pokazuje predanost INA-e održivosti okoliša i vračanju prirodi dio blagodati koje nam pruža. Kampanja također pruža priliku članovima Kluba volontera da doprinesu vrijednom cilju i pozitivno utječu na svoju zajednicu.

Akcija pošumljavanja INA-e i njezinog Kluba volontera hvalevrijedan je napor prema zelenijoj budućnosti i služi kao podsjetnik na važnost pošumljavanja i potrebe zaštite i očuvanja prirodnih resursa. Dok slavimo Dan planeta Zemlje, obećajmo svi da ćemo dati svoj dio u stvaranju održivog i otpornog planeta za buduće generacije.

PHOTOS BY: INA, Unsplash, Freepik / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.