242925110_942674259794249_2471549803025764724_n

Kraljeve restrikcije: Charles III. snizio temperaturu grijanja na bazenu, postavio mjerače potrošnje energije i tu ne staje

GREEN_300_listici_sredina

Do 2050. kraljeve rezidencije postaju ugljično neutralne

Da kralj Charles III. preferira održivost i nije neka novost, ali da je krenuo u ozbiljne restrikcije štednje energije diljem svojih rezidencija, mnoge koji surađuju s njim pomalo je šokiralo. Naime, snizio je temperaturu grijanja u bazenu Buckinghamske palače, postavio 60 pametnih mjerača potrošnje energije diljem imanja i do 2050. planira postati ugljično neutralno kraljevstvo.

I prije svoje službene krunidbe, kralj Charles III. bio je poznat po tome što je cijeli život borac za zaštitu okoliša, o čemu smo i ranije pisali. Od automobila kojeg vozi na biogorivo, do uzgoja svog voća i povrća, pa i knjige o klimatskim promjenama još sedamdesetih godina, sada je podigao svoje ekološke napore na novu razinu u Buckinghamskoj palači. Naime, donio je odluku o smanjenju grijanja na bazenu Palace, koji koristi kraljevska obitelj i članovi osoblja Palace.

Neto nulte emisije u kraljevskom kućanstvu do 2050.

Kako prenose strani mediji, nekoliko ljudi koji koriste bazen primijetili su da je temperatura vode pala i da je prilično hladnija nego što je bila. Rečeno im je da je kralj smanjio grijanje. Naime, kraljeva odluka da snizi temperaturu dolazi kao dio nastojanja da se smanji potrošnja energije u palači jer kako je rečeno, kralj želi imati neto nulte emisije u kraljevskom kućanstvu do 2050. godine.

Kako navode kraljevi bliski suradnici, Charles III. navodno ne podnosi rasipništvo pa mu za svaku povišeni stupanj i kada je riječ o grijanju palače treba dati opravdani razlog. “Kralj skoro uvijek ima širom otvorene prozore. Sastanak u Birkhallu, u njegovom domu u Highlandsu, usred zime nije bio za one sa slabim srcem. Sjećam se više od jedne prilike kada sam pomislio da sam možda dobio ozebline dok sam pokušavao pisati rukom koju više nisam osjećao”, izjavio je Julian Payne, njegov bivši tajnik za komunikacije.

temperaturu grijanja

60 pametnih mjerača potrošnje energije diljem imanja

Snižavanjem temperature u bazenu palače, Charles također vodi računa o energetskim troškovima palače, koje nadzire mreža od preko 60 inteligentnih mjerača diljem kraljevskog imanja. “On vjerojatno misli da cijela stvar općenito oko bazena nije ekološki prihvatljiva, jer voda u bazenu palače sadrži kemikalije i mora se grijati. To se ne uklapa u njegov režim vježbanja ili njegov pogled na svijet”, tvrdi blizak izvor stranim medijima. Charles navodno voli plivati, a više voli otvoreno more nego bazene.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash, Guliver images / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.