242925110_942674259794249_2471549803025764724_n

Kralj Charles III. gradi eko grad u blizini Londona i otvara preko dvije tisuće radnih mjesta

GREEN_300_listici_sredina

Održivi grad prepun sadržaja

Za otprilike dvije godine trebala bi početi gradnja velebnog eko grada u blizini Londona i to pod inicijativom kralja Charlesa. Novi održivi grad trebao bi imati 2500 različitih obiteljskih kuća kao i mogućnost zaposlenja za čak 2500 osoba.

Član kraljevske obitelji princ Charles, od ovih dana kralj Charles III., već je otprije poznat po svojim održivim navikama i poticanju svijeta na ekološku odgovornost. Najnovija vijest na ovu temu s britanskih kraljevskih dvora je da 73-godišnji planira izgraditi eko grad nedaleko od Londona. Njegov najnoviji održivi projekt je pejzažni grad u blizini Favershama u Kentu. Kralj zapravo već posjeduje zemljište i surađuje s arhitektom Benom Pentreathom na izgradnji čak 2500 kuća na tom mjestu. Grad će biti izgrađen na zemljištu u vlasništvu Vojvodstva Cornwalla, koje je privatno imanje osnovano 1337. godine kako bi se financirali projekti vezani uz princa od Walesa.

Plan je izgraditi kuće za stanovnike mješovitog imovinskog statusa te ujedno otvoriti 2500 radnih mjesta. “U plan izgradnje također je uzet u obzir i kvaliteta zraka i akustični utjecaji cesta M2 i A2 Canterbury Road”, izjavili su za strane medije iz Vojvodstva. Kraljevska je obitelj u novo naselje koje bi trebalo krenuti s izgradnjom 2023. godine uključila voćnjake, livade i parcele, zajedno s velikom biciklističkom stazom, a dodaju kako će eko grad imati novu zelenu školu, kao i veliko igralište za kriket. I kraljevo imanje trudi se što više biti održivo i ekološki osviješteno pa tako puno radi na promicanju poljoprivrede bez štetnih emisija, a u obiteljskoj rezidenciji Highgrove prave ukusan pekmez od svježeg organski uzgojenog voća. Mnogi se pitaju kako će izgledati novi eko grad, no sudeći prema činjenicama kako engleski gradovi sve više postaju održiviji, a novoimenovani kralj je jedan od predvodnika ovakve filozofije nema sumnje kako će novi grad za 2500 obitelji biti po mjeri čovjeka i okoliša.

PHOTOS BY: Instagram, duchyofcornwall.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.