Iako nas većina misli da se omega 3 masne kiseline uglavnom nalaze u orašastim plodovima i riba, i neko povrće može biti njihov izvor. Ovim vrijednim nutrijentom obiluje i špinat, povrće koje možemo jesti u kuhanom, ali i u sirovom obliku.
Omega 3 masne kiseline ključne su za zdravo funkcioniranje našeg organizma – poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara. Osim omega 3 masnih kiselina, špinat je odličan izvor luteina, koji smanjuje rizik od dobne makularne degeneracije (AMD), koja je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina.
Ovo lisnato povrće bogato je i mineralima, kao što su kalij, folat i magnezij, koji blokiraju enzime koji povećavaju krvni tlak pa je špinat idealan za osobe s hipertenzijom.
Špinat je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima, od kojih mnogi mogu pomoći koži da postane glatka i blistava. Od svih njih, vitamin A ključno pridonosi blistavoj koži, a jedna šalica špinata sadrži oko 63% dnevne vrijednosti. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ulogu u regulaciji stvaranja stanica kože, kao i stvaranju sluznice koja je štiti od infekcije.
I, na kraju, špinat je najviše na dobrom glasu zbog toga što je bogat izvor željeza pa se često preporučuje osobama koje su anemične. Tri šalice špinata sadrže čak 18 miligrama željeza, što je više nego što sadrži odrezak od 220 grama. Dodate li svom obroku malo kuhanog špinata ili ga poslužite kao salatu od listova mladog sirovog špinata, osigurat ćete svom organizmu dnevnu dozu željeza.