Tražite idealnu grickalicu ili zamjenu za kruh kako biste bez grižnje savjesti uživali u svome omiljenom namazu? Naša su preporuka proteinski krekeri od sjemenki, čija je priprema vrlo jednostavna. Kako u ovaj recept idu četiri vrste sjemenki, od kojih je svaka prepuna omega 3 masnih kiselina, vlakana i proteina, ovi krekeri ne samo što će vas dugo držati sitima već su odlični za vaše zdravlje.
Omega-3 masne kiseline našem su organizmu potrebne kako bi pravilno funkcionirao, a pogotovo donose benefit srcu, očima i mozgu. Također, sudjeluju u mišićnim aktivnostima, probavi, ali pomažu i kod plodnosti te jačaju imunitet.
Daleko, najmoćnije sjemenke – lanene, sezamove, suncokretove i bučine, ovim krekerima daju na nutritivnoj snazi.
Sastojci
- 1 šalica lanenih sjemenki
- 1 šalica bučinih sjemenki
- 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
- 1 šalica sezamovih sjemenki
- 1/3 šalice maka
- 1 žličica morske soli
- 2 šalice tople vode
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte sjemenke i vodu, posolite. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Prebacite smjesu na pripremljeni pleh za pečenje. Ravnomjerno je rasporedite.
Koristite oštar nož ili kotačić za pizzu pa izrežite smjesu u željene oblike i veličine krekera. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 50 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a krekeri hrskavi. Pazite na krekere dok se peku jer se mogu brzo zagorjeti.