poljska naslovna

Kraj ugljenu u Poljskoj: Na šest lokacija odobreno je građenje 24 nuklearna reaktora

GREEN_300_listici_sredina

Klimatske promjene

U cilju postupnog ukidanja fosilnih goriva, Poljska je odobrila izgradnju 24 modularna nuklearna reaktora, koji bi trebali biti izgrađeni do 2030.

Tema koja je u žarištu svih pregovora o klimatskim promjenama definitivno je postupno ukidanje fosilnih goriva. Osim na Summitu COP28 u Dubaiju, o tome se raspravljalo i na Net Zero Nuclear Summitu, koji se odvija usporedo s UN-ovom konferencijom.

Iz poljske vlade su poručili kako ozbiljnim koracima kreću u ukidanje upotrebe ugljena, a kao rješenje ponudili su izgradnju čak 24 modularna nuklearna reaktora na šest lokacija u zemlji, koja će opskrbljivati električnom energijom. Prve nuklearne rektore postavit će Rafinerija Orlen i proizvođač kemikalija Synthos, koji su u tu svrhu osnovali i zajedničku tvrtku Orlen Synthos Green Energy (OSGE), a rok izgradnje je 2030. godina.

poljska

“Poljska vlada načelno je odlučila i odobrila šest lokacija za 24 najsuvremenija reaktora GE Hitachi BWRX-300 u Poljskoj”, izjavio je izvršni direktor nove tvrtke Rafal Kasprow na Net Zero Nuclear Summitu te je naglasio kako je to “novi početak, novo doba, za Poljsku”. Iz poljskog ministarstva klime došlo je i priopćenje kako će se reaktori graditi u Wloclaweku, Stawy Monowskieju, Stalowa Woli, Ostrolekoj, Nowoj Huti i Dabrowoj Gorniczi.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.