patrick-federi-RjewO7Oqcv8-unsplash

Dobar dan za klimu: Njemačka napokon ugasila posljednja tri nuklearna reaktora u zemlji

GREEN_300_listici_sredina

Nakon 60 godina neprestanog rada

Njemačka od ovog tjedna više nema nuklearnih elektrana. Naime, ovog su vikenda ugašena posljednja tri nuklearna reaktora koja su radila 60 godina. I dok udruge za zaštitu okoliša slave ovaj potez, savezne se pokrajine žustro protive.

Dani vikenda bili su zadnji za rad nuklearnih elektrana u Njemačkoj. Naime, ugašene su zadnje nuklearke, odnosno posljednja tri nuklearna reaktora u Njemačkoj; Isar 2 u Bavarskoj, Emsland u Donjoj Saskoj i Neckarwestheim 2 u Baden-Württembergu koji je ujedno i zadnji ugašen.

Rat u Ukrajini produžio im rad

Povijesni su ovo dani za Njemačku, jer gašenjem je ujedno i završilo 60-godišnja proizvodnja nuklearne energije u toj zemlji. Trebale su biti ugašene još krajem prošle godine, no ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza tamošnju su vladu natjerale da ih ostavi u funkciji tijekom zime.

Negodovanja na sve strane

I dok Greenpeace itekako pozdravlja ovaj potez tvrdeći kako je ovo dobar dan za klimu, gašenje nuklearki nije baš svima najbolje sjelo. Primjerice savezna pokrajina Bavarska želi nastaviti s radom nuklearnih elektrana i preuzeti odgovornost za njihov rad. “Dokle god kriza ne završi, a tranzicija na obnovljive izvore energije ne uspije, moramo koristiti svaki oblik energije do kraja desetljeća. Bavarska je spremna preuzeti tu odgovornost”, rekao je za novine Bild am Sonntag bavarski premijer Markus Soeder.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.