Diana Prpić dokaz je da su žene itekako bitne za domaću poljoprivredu: ‘Posao nije lak, ali ne bih ga mijenjala ni za što’

GREEN_300_listici_sredina

Tradicija, inovacija i održivost

Dianina strast prema poljodjelstvu i ljubav prema prirodi naveli su je da nastavi obiteljsku tradiciju uzgoja voća i povrća, ali je odlučila kreirati i inovativan proizvod, potpuno drugačiji od bilo kojeg na domaćem tržištu. U tome je uspjela, a danas može poslužiti kao primjer mladima koji se žele baviti poljoprivredom, posebice ženama.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Prpić tradicionalno se bavi poljoprivredom već više od 100 godina. Danas se na njegovom čelu nalazi Diana Prpić, koja zajedno s bakom Marom, tatom Vladom i mamom Snježanom obrađuje 22 hektara zemljišta, od čega na 11 hektara provode ekološku proizvodnju. Diana je među samo 30 posto žena koje su nositeljice poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj, ali dokaz da bi taj broj itekako trebao rasti.

Ova mlada i ambiciozna poljoprivrednica oduvijek je imala veliku ljubav prema zemlji i prirodi pa nije bilo sasvim neočekivano kada je odlučila svoju strast pretvoriti u posao.

Inovativnost i ekološka proizvodnja kao temelj uspjeha

Cijela je priča započela kada je njezina baka Mara 2003. godine osnovala OPG, a Diana je nastavila obiteljskim stopama proizvodnjom povrća široke potrošnje. “S vremenom smo povećavali broj sadnica, ali i kultura. Tako danas brojimo 25000 sadnica jagoda, ali uz njih uzgajamo još i maline, lubenice, krumpir, grah, tikve, batat i žitarice, a radimo i puno prerađevina od tih sirovina kao što su džemovi, namazi, sokovi i zimnica. Prvobitna vizija OPG-a nije ništa drugačija od ove današnje, a ta je da cijele godine imamo posla od poljoprivrede, da s našim proizvodima budu zadovoljni kupci i da svježi proizvod stigne u najkraćem roku na njihov stol”, kaže nam Diana koju su domaći mediji prozvali prvom poljoprivrednom influencericom budući da na društvenim mrežama često objavljuje i dobre i loše dane svoga posla na polju.

Dok je radila na OPG-u, Diana je odlučila produbiti znanje koje je naslijedila od svoje obitelji i obrazovala se na raznim tečajevima. Budući da se godinama bavila uzgojem batata, koji se pokazao jako popularan, Diana nam kaže da je htjela od batata stvoriti inovativni proizvod koji bi mogla nuditi kupcima cijele godine, a ne samo dok traje sezona svježeg batata. Tako je nastao namaz Batela –  jedan od najzdravijih hrvatskih prehrambenih proizvoda.

Prehrambeni proizvod koji je osvojio kupce diljem zemlje

“Recept je uspio od prve, a mjesecima sam istraživala kvalitetu namirnica koje ću dodati u batat kako bi se njemu kao primarnoj sirovini nutritivna vrijednost još više uvećala. U tome sam, smatram, i uspjela. Batela je zdrava zamjena za komercijalne namaze pune šećera, kalorija i ugljikohidrata. Cilj nam je bio da bude cjelogodišnji proizvod na stolu svih dobnih i zdravstvenih skupina. Specifičnog je, laganog okusa, kojem svakako treba dati priliku ako ga nije osvojio na prvu. Kako kaže jedan kupac, tek nakon treće bočice Batele je shvatio da je više ne smije “manjkati” u frižideru”, kaže simpatična poljoprivrednica.

Batelu pakira u bočice od 210 grama, a ima četiri važne karakteristike: eko znak, europski znak da je bez glutena, nema laktoze i veganska je.

Zanimljivom gljivom među najbolje u državi

Batela nije jedina inovacija na OPG-u Prpić. Naime, uz pomoć gljive mikorize, kojom je obogaćena svaka njihova sadnica batata, doveli su proizvodnju sadnica na gotovo 99% uspješnosti. Zbog toga je njihov OPG sedam godina za redom među četiri najbolja OPG-a u državi.

“Uzgajati sadnice je doslovno kao da imaš malo dijete. Naša proizvodnja sadnica nije industrijalizirana, mučimo se dosta da stvorimo tražene uvjete, a to su stalna temperatura od 25-30 stupnjeva i visok postotak vlage. To podrazumijeva da jako često moramo staviti drva u peć kako se vatra ne bi ugasila. Sadnice kreću nicati nakon 2 – 3 tjedna idealnih uvjeta i režu se svakodnevno, pikiraju u kontejnere sa sterilnom zemljom, a prije toga se svaka sadnica umoči u gljivu mikorizu koja nam je dovela uspješnost proizvodnje sadnica na doslovno 99%. Mikoriza kasnije također pomaže biljci da se lakše odupre šoku kada iz plastenika ide u zemlju, da odbaci od svoga korijena pesticide, pretjeranu vlagu, da rahli tlo i da se bori sa prevelikom sušom”.

Zanimalo nas je kako održavaju kvalitetu proizvoda tijekom cijelog procesa proizvodnje. “Tako što se cijelo vrijeme držimo jednakih principa, radimo na kvaliteti, ne na kvantiteti. Primjerice, ako nam ponestane maline u zamrzivaču, to je to, nema više džema od maline. Kod proizvodnje povrća i voća također gledamo da su što prirodnije uzgojeni, puštamo prirodi da odradi svoje procese, ne ubrzavamo ih nepotrebnim gnojivima i hormonima”, odgovara nam Diana koja se često u poslu vodi izrekom bake Mare, koja glasi – žuri polako i daleko ćeš stići.

“Prirodi trebaš puno dati, ali ona ti puno više vrati”

Kao što je Diana stvorila revolucionarni proizvod na našem tržištu, vjeruje da to isto mogu učiniti i drugi, ali boji se da mladim ljudima u Hrvatskoj poljoprivreda nije privlačna. “Smatram da se mladi boje poljoprivrede jer svi imamo etiketu na čelu na kojoj piše da nas treba žaliti, da smo neobrazovani, da nas treba gaziti i da ovisimo o nečijoj volji da se od nas kupuje. Zahvalna sam što imamo svoj krug kupaca koji zaista tako ne misli, već poštuju naš trud i rad i to što imaju zdrav proizvod na svom stolu. Ja to smatram obostranom suradnjom i na tome sam neizmjerno zahvalna. Prirodi trebaš puno dati, ali ti ona puno više vrati. Posao nije lak, ali ne bih ga mijenjala ni za što. Moj savjet je da se pokuša, da se stave na stranu tuđi savjeti i komentari i da mladi slušaju svoje srce”, kaže nam sasvim iskreno.

Iako su sada na vrhu, OPG Prpić zna da moraju biti dosljedni u svom radu i kvaliteti kako bi tamo i ostali. Upravo zato Diana neprestano razmišlja kako unaprijediti poslovanje, a čini nam se da ovoj mladoj ženi inspiracije i kreativnost ne nedostaje. “U mojoj glavi je jako puno ideja i gledam da svake godine nešto novo ponudim tržištu, da budem inovativna i da nikoga ne kopiram, već da osobno budem drugima inspiracija da se ohrabre i krenu ostvarivati svoje snove”.

PHOTOS BY: OPG Prpić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.