prosvjed naslovna

Klimatski aktivisti i djelatnici javnog prijevoza zajedno: Kampanja za održiviju budućnost

GREEN_300_listici_sredina

Zajedničkim snagama do cilja

Kampanjom #WirFahrenZusammen (#VoziomoZajedno) prosvjednici zahtijevaju bolje radne uvjete radnika u javnom prijevozu te potrebne investicije i reforme javnog prijevoznog sustava radi održivije budućnosti.

Prema Europskoj agenciji za okoliš, cestovni je promet odgovoran za otprilike četvrtinu ukupnih emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji. Iako su djelatnici u javnom prijevozu i aktivisti za klimu dvije skupine koje se često suprotstavljaju, ovaj će se tjedan, točnije 1. ožujka, ove dvije skupine udružiti na zajedničkom velikom prosvjedu u Njemačkoj.

Naime, globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena Fridays for Future i Ver.di, jedan od najjačih sindikata, koji predstavlja 1,9 milijuna radnika u uslužnim djelatnostima Europe, udružili su se u zajedničkoj kampanji #WirFahrenZusammen (#VoziomoZajedno). Ovom kampanjom prosvjednici se žele izboriti za bolje radne uvjete radnika u javnom prijevozu te potrebne investicije i reforme javnog prijevoznog sustava.

Prema mišljenju prosvjednika, transformacija sektora javnog prijevoza ključna je za suočavanje s klimatskim promjenama pa aktivisti za klimu zagovaraju veće ulaganje u održivi i ekološki prihvatljiv javni prijevoz.

Sektor javnog prijevoza diljem Europe suočava se s velikom krizom zbog mjera smanjenja troškova, uglavnom na štetu vozača autobusa i vlakova. Djelatnici u javnom prijevozu žale se na preopterećenost, dugačke radne smjene i niske plaće.

Pokrenuvši zajedničku kampanju, Fridays for Future i Ver.di žele pokazati da je riječ o političkom pitanju koje zahtijeva od vlada i lokalnih jedinica pronalaženje rješenja.

“Potrebna su financijska ulaganja u javni prijevoz kako bismo postigli klimatske ciljeve, ali i kako bismo poboljšali svoje radne uvjete. I puno smo jači kada se borimo zajedno”, poručuju prosvjednici.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.