Thousands of demonstrators attend an anti-government protest by farmers' organizations in The Hague, Netherlands, Saturday, March 11, 2023. The protest comes days before Dutch provincial elections on March 15, in which a party representing farmers' interests is expected to perform well. (AP Photo/Peter Dejong)

Diljem Europe prosvjeduju poljoprivrednici: Skupilo se njih čak 25.000!

GREEN_300_listici_sredina

Traže svoja prava

Nezadovoljni poljoprivrednici okupili su se u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu.

Zbog loših uvjeta i različitih zahtjeva pojedinih država, diljem Europe održavaju se prosvjedi poljoprivrednika. Primjerice, nedavno su belgijski farmeri s gotovo tri tisuće traktora blokirali glavni grad zahtijevajući bolji položaj.

Osim belgijskih, i nizozemski poljoprivrednici izrazili su nezadovoljstvo protiv planova tamošnje vlade da se smanje emisije nitrata, kao i zbog otkupa njihovih posjeda, navodi Agroklub. U strahu su da će agrarni sektor biti ugrožen provođenjem ovih mjera te da će doći do njegovog kolapsa. Štoviše, predviđaju da će svaka druga farma propasti.

Nezadovoljni poljoprivrednici okupili su se u Zuiderparku u Haagu. Bilo je najavljeno da će doći više od 5.000 traktora, ali je dopušten ulazak za samo dva koji su imali simboličnu ulogu. Iz Obrambene snage farmera (FDF) najavljen je prosvjed od 100.000 ljudi, ali je došlo 25.000.

Političke konotacije

Uz iznesene stavove o dušičnoj politici i prisilnom otkupu skrenuta je pažnja i na druge društvene probleme koji pogađaju poljoprivredu.

Spomenuta je lokacija odabrana zbog političkih konotacija, budući da će se ondje održati pokrajinski izboru pa su se okupljenima obratili desničarski političari, a Geert Wilders, lider tamošnje ekstremno desne i antiislamske stranke PVV pozvao ih je na glasanje.

Istaknuo je da je smanjenje emisije nitrata izgovor da se otjeraju poljoprivrednici i da se na njihovoj zemlji izgrade tisuće domova za tražitelje azila.

Nizozemski političar i predsjednik nacionalno-konzervativne i euroskeptične stranke Forum za demokraciju, Thierry Baudet izašao je na binu s vrećom brašna od kukaca i tvrdio da će Nizozemci uskoro to morati jesti nakon što farmeri budu otjerani sa svoje zemlje.

Vandalizam i uhićenja

Na prosvjedu nije bilo većih incidenata, ali je u jednom trenutku došlo do probijanja policijske blokade pomoću traktorskog utovarivača, što je omogućilo ulazak vozila u park.

Vozač traktora je uhićen zbog vandalizma te pružanja otpora uhićenju, a dva policajca su zadobila lakše ozljede. Kasnije se dogodilo još jedno uhićenje zbog verbalnog sukoba.

 

PHOTOS BY: Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.