mravi naslovna

Klimatske promjene učinile svoje: Invazivni kukci prvo na Siciliji, a sada se šire dalje

GREEN_300_listici_sredina

Promjena ekosustava

Ekosustav se na mnogim područjima planeta Zemlje mijenja iz godine u godinu pa je teško pretpostaviti kakva će biti njegova slika već u sljedećem desetljeću. Invazivna vrsta mrava, inače karakteristična za toplije predjele, došla je i na naš kontinent.

Klimatske promjene mijenjaju ekosustav u mnogim dijelovima svijeta, a nove vrste naseljavaju dijelove kopna i mora u područjima na kojima nikad prije nisu mogle opstati. Nedavna studija, objavljena u časopisu Current Biology, izvještava kako je u Europi primijećena invazivna vrsta mrava Solenopsis invicta, koji inače obitava u Južnoj Americi, SAD-u, Meksiku, na Karibima, u Kini i Australiji.

Ova vrsta mrava još se i naziva crveni vatreni mrav jer se na mjestu uboda pojavljuje peckava bol, kao kda se opečete, ubod može biti iritantan za kožu i izazvati alergijske reakcije. Crveni vatreni mravi također su invazivni za usjeve i lokalne ekosustave.

crveni vatreni mravi

Znanstvenici su u studiji objavili kako su pronašli čak 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava na površini od pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji, a lokalno je stanovništvo prijavljivalo ubode još od 2019. godine.

Genetska analiza mrava pronađenih u tom području otkriva kako su invazivni kukci mogli doći s juga SAD-a, Kine ili Tajvana, ali nije jasno kako ili kada je vrsta donesena na Siciliju. Također, u studiji tvrde kako bi se vatreni crveni mravi vrlo lako mogli raširiti na čak 7 posto Europe i Mediterana jer im za razmnožavanje odgovaraju i klimatski uvjeti i okoliš.

Znanstvenici zaključuju da će se, zbog viših temperatura, okoliš Europe još više promijeniti i biti gostoljubiviji da se ova invazivna vrsta osjeća kao u svome prirodnom staništu. Iako su već prije crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj i Nizozemskoj, nikada se nisu uspjeli na tim područjima zadržati da bi osnovali svoje kolonije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.