EBY877 Rideau Canal Skateway, Ottawa, Ontario, Canada.

Klimatske promjene prijete omiljenom klizalištu: Led je pretanak, a temperature previsoke

GREEN_300_listici_sredina

Svjedočimo najblažim zimama u povijesti

Rideau Canal Skateway u Ottawi svake godine posjeti više od milijun posjetitelja. No, ove bi se godine ta brojka mogla drastično smanjiti. Leda je sve manje, a u Kanadi je toplije no ikada.

Zbog nedostatka leda najvećem svjetskom klizalištu na otvorenom prijeti zatvaranje. Izravne su to posljedice klimatskih promjena koje bi Skateway u Ottawi moglo u potpunosti zatvoriti. Riječ je o klizalištu koje godišnje posjeti više od milijun posjetitelja, a dio je kanala Rideau koji je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

Svake godine, uglavnom od početka siječnja do početka ožujka, oko milijun ljudi pohrli na ovo mjesto kako bi klizali ili šetali uz klizalište. Zahvaljujući upravo Skatewayu, CNN Travel je Ottawu uvrstio na jedno od 23 mjesta koje treba posjetiti ove godine.

No, hoće li to biti moguće, sada je prepušteno vremenskoj prognozi. Do sada je klizalište bilo otvoreno kada je led bio debeo najmanje 30 centimetara, međutim, za tu je debljinu potrebno 10-14 dana uzastopno hladnog vremena ( od -10 do -20 stupnjeva Celzijevih), prema Nacionalnom povjerenstvu glavnog grada koje upravlja tim područjem.

Najtoplije zime u povijesti

Ottawa trenutno proživljava jednu od najtoplijih zima u svojoj povijesti, budući da su temperature ostale izrazito blage. Kako se klimatske promjene ubrzavaju, zime diljem svijeta postaju sve toplije. Posljednjih osam godina bile su najtoplije zabilježene u povijesti. Zbog toga su se odgađale brojne skijaške utrke, a to očito neće zaobići na klizališta.

Godine 2022. Komisija za nacionalni kapital (NCC) sklopila je partnerstvo sa Sveučilištem Carleton kako bi se pozabavili utjecajima klimatskih promjena na klizalište. Četverogodišnji projekt obuhvatit će prve dvije godine prikupljanja podataka, zatim modeliranja za predviđanje budućeg ponašanja leda. Na kraju bi stručnjaci trebali  predložiti rješenja za prilagodbu Skatewaya.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.