designecologist-VDDkHlwsSNI-unsplash (1)

Kako će visoke cijene energenata “ukrasti” Božić: Europski gradovi ukidaju klizališta ne bi li uštedili struju

GREEN_300_listici_sredina

Nove alternative

Za one koji božićno vrijeme, odnosno zimu povezuju s klizanjem, ostat će razočarani posebice ako ste za advent odlučili otputovati u Belgiju. Tamo će naime gradovi na božićnim sajmovima ukinuti klizališta, a sve zbog porasta cijena energenata te kako bi uštedili struju. Nije odbačeno ni da će ovaj primjer slijediti i drugi gradovi u Europi.

Iako još službeno ljetu nije kraj, već se naveliko raspravlja o zimi, zimskim radostima, a kao nikad prije i o računima za energente zbog kojih bi mnogi europski gradovi mogli ostati bez raznih sadržaja po kojima pamtimo zimsku sezonu. Kako cijene energije rastu, tako su mnogi belgijski gradovi najavili da neće postavljati klizališta tijekom narednih mjeseci, što znači da se ukida klizanje na mnogim lokacijama u gradovima. Ono što je nekada bilo uobičajeno mjesto oko božićnih sajmova nema više ekonomskog smisla sada dok cijene energije rastu. Doista, mnogi su gradonačelnici govorili da, s obzirom na to da vlade i općine moraju štedjeti energiju kroz mjere poput smanjenja temperature termostata, klizališta predstavljaju ekstravagantan luksuz i ogromno trošenje energije.

Istodobno, neke su lokalne vlasti odlučile pronaći zamjenske instalacije koje će stanovnicima ipak moći ponuditi dozu zimske zabave. Tako će umjesto klizališta postaviti park za rolanje. Belgijski Nieuwpoort je mali grad od 11.000 stanovnika, u blizini belgijske granice s Francuskom, gdje su vlasti najavile da će umjesto klizališta postaviti rolalište. Gradonačelnik ovog grada Geert Vanden Broucke objasnio je da će uobičajeni božićni ukrasi i dalje biti prisutni s izuzetkom klizališta. Prošlog Božića Niewpoort je imao stazu za klizanje koja se vijuga oko božićnog sajma, pogodnu i za djecu i za odrasle. Ideja je bila da ljudi mogu klizati kroz božićnu atmosferu. Ove godine zadržat će koncept vijuganja, no staza će biti uređena za koturaljke.

U gradu Jabbeke, koji se nalazi u blizini Brugea, vlasti su rekle da će postaviti plastični ring za curling. Grad zbog pandemije nije imao klizalište od 2019. godine, tamošnji gradonačelnik Frank Casteleyn objasnio je da je prošli put klizalište koštalo oko 40.000 eura, a sada bi premašio 70.000. To bi, istaknuo je, imalo malo ekonomskog smisla s obzirom na to da se s druge strane od kućanstava traži štednja energije. Vlasti u Bruggeu postavit će klizalište od plastike treću godinu zaredom, dok će Kortrijk, Roeselare i Ypres razmatrati alternative na općinskim sastancima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.