banff-sunshine-village-UoBE_wJ-suk-unsplash

Spajanje dvaju velikih austrijskih skijališta moglo bi uništiti neke od posljednjih ledenjaka u Alpama

GREEN_300_listici_sredina

Potencijalni horor scenarij

Ako se uspije realizirati plan o spajanju dvaju poznatih skijališta u Austriji mogao bi to biti poguban scenarij ne samo za netaknute ledenjake, već i za mnoge već sad ugrožene vrste.

Iako skijanje i zimski sportovi nisu nikakvo novo otkriće, sve veće zanimanje za takvom vrstom rekreacije potiče sportske centre na proširenja ski resortova što bi uskoro moglo dovesti do ugrožavanja ledenjaka na skijalištima. Naime, megaprojekt povezivanja dvaju skijališta pod nazivom Pitztal Glacier i Ötztal Glacier/Sölden u Tirolu u Austriji stavlja već ugrožene ledenjake u opasnost od nestanka. Klimatske promjene već su ubrzale otapanje glečera u Alpama, ugrožavajući biološku raznolikost koja se na njih oslanja.

WWF Austria u izvješću navodi da je cilj projekta između ostalog izgradnja tri nove žičare, restorana i barova za do 1600 gostiju, tunela dužine 600 metara, promjera 7 metara i dodatnih sustava za umjetni snijeg. To bi zahtijevalo korištenje 35.000 m³ betona i miniranje 750.000 m³ kamenja, tla i leda. Ogroman građevinski projekt protezao bi se do Linker Fernerkogela, netaknute planine s tri ledenjaka. “Ako tamo gore izvodite građevinske projekte ove veličine, promijenit ćete divlji, netaknuti visokoplaninski krajolik u industrijski krajolik”, kaže za strane medije zaposlenik austrijske alpinističke udruge Benjamin Stern. Stern je aktivan član građanskog otpora koji se bavi ovim projektom, a u kampanju protiv ove velebne izgradnje uključio se i brend zimske odjeće Patagonia objavivši dokumentarac o pokretu. “Kada se ovo uništenje dogodi, ovo prirodno alpsko područje bit će izgubljeno zauvijek: izgubljeno za prirodu, za nas i za sljedeće generacije,” kaže  ambasador brenda i snowboarder Mitch Tölderer.

Ogromna biološka raznolikost koja bi mogla biti u opasnosti uključuje izvore, potoke i rijeke, kao i alpske vrste kao što su alpski kozorog, tetrijeb, bradati lešinar i suri orao, ali i mnogi alpski travnjaci i šume su ugrožena staništa, zaštićena propisima EU. Ozbiljne intruzije uzrokovale bi potpuni gubitak mnogih staništa. “Kada bi nestale visoke alpske zone, nestao bi i vrlo velik broj vrsta”, kaže dr. Brigit Sattler iz istraživačkog odjela za limnologiju Sveučilišta u Innsbrucku. Ovo bi mogao postati pravi horor scenarij, kako tvrde stručnjaci te se nadaju kako će njihove akcije uroditi plodom te do velike izgradnje neće doći.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.