patrick-hendry-7fHUOwi8f0w-unsplash

Čist zrak, planine i netaknuta priroda, ali koliko su skijališta zapravo ‘zelena’?

GREEN_300_listici_sredina

Sve manje snijega

Smještena su u prirodi, na čistom zraku, okoliš je najčešće divlji i netaknut, zrak je čist, ali jesu li skijališta doista ekološki prihvatljiva?

Energija koja je potrebna za održavanje planinskih odmarališta itekako ima svoju cijenu. U prvom redu tu su žičare koje trebaju struju kako bi radile tijekom cijele sezone, a tu su i hoteli i slična odmarališta koja konstantno moraju biti zagrijana. Gotovo svi strojevi za održavanje skijaških staza zahtijevaju gorivo, a turisti većinom dolaze avionima.
Čak i ako progledamo kroz prste svemu navedenom, problem je što snijega ima sve manje i manje.

Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije procjenjuju da će u sljedećih pet godina biti ponovno zabilježen toplinski rekord, a samim time bit će sve manje uvjeta za snježne radosti. Ovaj je problem već sada vidljiv jer su mnoga skijališta koja su smještena uz niže planine ozbiljno ugrožena zbog nedostatka snijega. Tog su problema svjesni i vlasnici skijaških odmarališta, a neki od najpoznatijih sve više prelaze na zelene tehnologije, koriste obnovljive izvore energije i tako nastoje smanjiti ugljični otisak, a pritom proizvesti dovoljnu količinu snijega.

Najviše štete za okoliš na skijalištima izaziva uređenje staza. Visoko na popisu nalazi se usluga čišćenja snijega koja sadrži cijelu flotu specijaliziranih strojeva koji svake večeri sređuju staze. Najveća krovna organizacija za skijanje u Francuskoj objavila je da 94 posto emisija stakleničkih plinova dolazi od dizela koji se koristi za pogon strojeva za sređivanje staza. Ostatak čine žičare (četiri posto) i zasnježenje (dva posto). Iz tog razloga mnoga odmarališta u toj zemlji surađuju s proizvođačima strojeva koji koriste alternativne izvore goriva (vodikovi motori ili hibridna dizel-električna vozila).

Compagnie des Alpes (CDA), koja upravlja brojnim francuskim odmaralištima visokog profila, uključujući Val d’Isere, Tignes, Chamonix i Les Arcs, prebacit će svih 130 strojeva za uređenje snijega na sintetičko HVO gorivo koje čini biljno ulje. Učinit će to sljedeće zime, a zamjena bi trebala smanjiti emisije CO2 za 90 posto.

Problem je i umjetni snijeg

Osim strojeva za uređenje staza, još jedan veliki problem stvara i proces zasnježenja. Takve su mašine neophodne za osiguravanje dovoljne pokrivenosti snijegom. Funkcioniraju tako da se raspršava vodena magla pod visokim pritiskom u hladan zrak kako bi se zamrznula u snježne kristale. Ekološki prihvatljiva varijanta ovakvim strojeva su oni koji koriste organske čestice na kojima se lakše može formirati kristal leda. Takav proces ne zahtijeva nikakve kemikalije i potpuno je zelen.

Osim navedenih uzročnika štetnih emisija CO2 na skijalištima, nemoguće je ne spomenuti i same posjetitelje. Ogroman ugljični otisak ostavljaju stranci koji dolaze avionima. Nedavna studija provedena na francuskim skijalištima La Clusaz, Le Grand Bornand i Tignes, otkrila je da prosječno 52 posto ugljičnog otiska pojedinca dolazi od putovanja do samog skijališta.

Ipak, pozitivna je vijest da se sve više skijališta okreće se zelenim alternativama. Web stranica Save Our Snow, koja prikuplja priče o održivosti iz 250 vodećih svjetskih skijališta, tvrdi da se njih 58 sada napaja isključivo zelenom energijom. U Europi su to St. Anton, Lech-Zurs, Seefeld i Solden u Austriji, Les 3 Vallees, Val d’Isere, La Plagne i Les Arcs u Francuskoj , Pyha i Ruka u Finskoj te Laax i Saas-Fee u Švicarskoj.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.