kit spasio znanstvenicu naslovna

Kit spasio znanstvenicu od morskog psa noseći je na glavi: Biologinja Nan Hauser doživjela je susret koji joj je promijenio život

GREEN_300_listici_sredina

Susret s morskim divovima

Vjerojatno znanstvenici, koji se bave oceanima i životom u njima, nikad do kraja neće otkriti sve tajne o kitovima. Jedna od najvećih misterija im je ponašanje ovih morskih divova jer se pokazalo u mnogim slučajevima kako su posebno nježni u ophođenju prema ljudima.

Morska biologinja Nan Hauser (69) više od 30 godina provela je u oceanima proučavajući kitove i morske pse, kad ju je prilikom jednog ronjenja i snimanja znanstvenog dokumentarca veliki grbavi kit spasio od napada tigrastog morskog psa.

Ovaj njezin susret s kitom teškim 23 tone i priča o tome kako joj je ovo gigantsko biće spasilo život od morskog psa  snimljen je i emitiran u sklopu emisije “Tjedan morskih pasa” National Geographica.

Biologinja Nan je 2017. godine istraživala podmorje plaže Muri na Cookovim otocima 2017. godine, kad joj je prišao veliki grbavi kit. Svojom glavom počeo ju je nježno odgurivati u smjeru broda, a kako kitovi ne prilaze često ljudima, ona je isprva pomislila da će završiti u ustima ove morske nemani.

Naguravanje s kitom je trajalo 10-ak minuta, a onda je Nan primijetila kako im se približava tigrasti morski pas. Kit ju je podigao na svoju glavu i doslovno odnio do broda kako bi je spasio od ralja morskoga psa.

U intervjuu za BBC, biologinja je ispričala i nastavak priče. Tijekom sljedećih godinu dana nakon spašavanja isti kit joj je prišao još dva puta, samo da bi je pozdravio.

Nakon ovoga događaja i kontakta s kitom, Nan je zaključila da ovi morski sisavci pokazuju znakove altruističkog ponašanja, odnosno da sun a neki nevjerojatan način motovirani činiti dobra djela, ne očekujući ništa zauzvrat. Za BBC, Nan je izjavila kako joj je ovaj susret s grbavim kitom promijenio život.

PHOTOS BY: Screenshot YouTube / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.