lachlan-gowen-lleHA3cpZXo-unsplash

Misteriozna kožna bolest ubija orke: Nitko ne zna što je uzrok

GREEN_300_listici_sredina

Znanstvenici zabrinuti

Znanstvenik je proučavao veliki broj fotografija koje je primio Centar za istraživanje kitova, a koje pokazuju gotovo 20.000 kitova u moru Salish – u blizini obale Britanske Kolumbije i države Washington. Gotovo svaka jedinka imala je kožno oboljenje.

Došlo je do dramatičnog porasta kožnih bolesti kod ugrožene populacije orki, a nitko ne zna zašto.

U nedavnoj studiji objavljenoj u PLOS ONE, istraživači su proučavali “snažan porast” kožnih lezija u populaciji orki koje žive na jugu od 2004. do 2016. godine.
Točan temeljni uzrok kožne bolesti – često u obliku sivih mrlja – nije jasan, a istraživači su zabrinuti zbog implikacija na krhku populaciju orki koje žive na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali.

Studija je pokazala da je 99 posto ispitanih životinja imalo kožnu bolest.

‘Dramatično raste’

“Prije nego što smo pogledali podatke, nismo imali pojma da broj slučajeva ove kožne bolesti tako dramatično raste”, rekao je Joseph K Gaydos, glavni autor studije, prenosi Science Alert.

“To je zabrinjavajuće. Sada moramo pokušati izolirati potencijalnog uzročnika infekcije”, dodao je Gaydos.

Znanstvenik je proučavao veliki broj fotografija koje je primio Centar za istraživanje kitova, a koje pokazuju gotovo 20.000 kitova u moru Salish – u blizini obale Britanske Kolumbije i države Washington.

U radu se istražuju mogući uzroci, uključujući zagrijavanje obalnih voda i učinke zagađivača koje je stvorio čovjek ili sve manju količinu lososa chinook koja smanjuje njihov imunitet. Ipak, još uvijek nemamo čvrste zaključke.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.