tim-mossholder-qq-8dpdlBsY-unsplash

Ne samo u moru: Više od 1.550 vrsta divljih životinja progutalo je plastični otpad

Sve veći problem

Plastični otpad toliko je rasprostranjen da ga sada slučajno proguta rekordan broj životinja. U novoj studiji, istraživači su otkrili da je 1.557 vrsta divljih životinja u cijelom svijetu pojelo ostatke plastike iz okoliša. Dok se ranije smatralo da je gutanje plastike češće kod morskih životinja, studija otkriva da su zahvaćene i kopnene i slatkovodne vrste.

U novoj studiji, istraživači su otkrili da je broj vrsta kontaminiranih plastikom dosegao vrhunac. Zabrinjavajuće je što su otkrili da je 1.557 vrsta diljem svijeta u svoj organizam unijelo plastiku. Istraživanje, koje predstavlja najnovije izvješće o konzumaciji plastike kod divljih životinja, objavljeno je u uglednom časopisu Science.

Jedno od ključnih zaključaka istraživanja je da zagađenje plastikom ne utječe samo na morske životinje. S velikim fokusom na problematiku usmjerenu na oceanski plastični otpad, pretpostavlja se da bi unošenje plastike bilo najraširenije upravo kod morskih vrsta. Koautor dr. Gabriel Machovsky-Capuska iz istraživačke grupe za ekologiju kitova sa Sveučilišta Massey na Novom Zelenadu, kaže da je studija otkrila kako je gutanje plastike također visoko među slatkovodnim vrstama, pa čak i kopnenim sisavcima.

Autori su istaknuli i nove potencijalne čimbenike koji dovode do konzumiranja plastike od strane životinja. Dugo godina glavno objašnjenje bilo je da su životinje zamijenile plastiku za plijenom. Dr. Machovsky-Capuska objašnjava da je slika daleko složenija te da sada moramo uzeti u obzir i ogromnu količinu plastike koja se baca u okoliš. “Postoje mnogi čimbenici koje treba uzeti u obzir, uključujući dostupnost plastike u okolišu, prehrambeni status životinje i njihovu strategiju hranjenja.”

Autori su rekli da postoji samo “vrlo mala šansa” da će se vrste početi razvijati kako bi se prilagodile valu zagađenja plastikom. Umjesto toga, ljudi moraju poduzeti mjere i spriječiti ulazak plastičnog otpada u okoliš. Svi možemo pravilno odvajati otpad i razmisliti prije kupnje nekog plastičnog proizvoda. Da bi se suzbilo zagađenje plastikom, stručnjaci pozivaju na brzi prelazak na proizvode za višekratnu upotrebu umjesto jednokratne plastike. Naime, jednokratna plastika čini većinu plastičnog otpada, s tim da jednokratna ambalaža za hranu čini gotovo polovicu smeća u našim oceanima. Nedavno je izvješće Svjetskog ekonomskog foruma reklo da bi ponovna upotreba samo 10% plastičnih ambalaža moglo prepoloviti količinu otpada koji godišnje dospijeva do oceana. Povećanje upotrebe višekratnih proizvoda za 40-70% spriječilo bi 185-320% onečišćenja oceana plastikom i 50-85% plastike koja se odlaže na odlagalištima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.