peter-burdon-VWy0C3oOmQk-unsplash

Kineske vlasti objavile da divovske pande nisu više na popisu ugroženih životinja!

GREEN_300_listici_sredina

I dalje su ranjive

Kina je objavila da je uklonila divovske pande s popisa ugroženih životinja, ali se i dalje smatraju ranjivim.

Prema članku objavljenom na web stranici Ministarstva za ekologiju i okoliš, populacija divovskih pandi koje žive u divljini u Kini porasla je na 1864 do 2013., u odnosu na 1596 u 2003. godini. Šef Odjela za zaštitu prirode i ekologije rekao je novinarima da porast “odražava njihove poboljšane životne uvjete i napore Kine na održavanju njihovih staništa”.

Brojke se temelje na popisu kineskih pandi koji se provodi svakih 10 godina od 1970-ih u tri provincije koje imaju najveće populacije divovskih pandi: Sichuan, Shaanxi i Gansu. Odluka Kine da ukloni divovske pande sa svoj popisa ugroženih životinja dolazi pet godina nakon što je Međunarodna unija za zaštitu prirode sa svog Crvenog popisa ugroženih vrsta divlje pande proglasila ranjivim umjesto ugroženim.

Stručnjaci su rekli da je za uspjeh zaslužan i kineski napor da se ponovno stvore i ponovno nasele šume bambusa koji čini oko 99 posto njihove prehrane. S obzirom na to da bambus ima nisku nutritivnu vrijednost, pande provode najmanje 12 sati dnevno jedući i moraju održavati probavni sustav punim. Pande pojedu čak 38 kilograma bambusa dnevno. Zoološki vrtovi također su pokušali povećati brojnost metodama uzgoja u zatočeništvu.


Divovske pande prirodno se sporo razmnožavaju. Ženke ovuliraju samo jednom godišnje, a potom uzgajaju mladunčad do tri godine. Iako se istovremeno mogu roditi dva mladunca, obično preživi samo jedno, a posebno je osjetljivo i teži oko 145 grama. Kinesko je ministarstvo izvijestilo i o značajnim poboljšanjima za nekoliko drugih vrsta s rastom broja sibirskih tigrova, azijskih slonova i grebenastih ibisa koji žive u divljini.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.