U.S. climate envoy John Kerry gestures as he speaks during a joint China and US statement on a declaration enhancing climate action, at the COP26 climate conference in Glasgow, Britain November 10, 2021. Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Kina iznenadila obećanjem da će surađivati sa SAD-om, ali ne popušta po pitanju klimatskih ciljeva

GREEN_300_listici_sredina

"Više dogovora nego razilaženja"

SAD i Kina iznenadile su klimatski summit COP26 u srijedu kada su predstavnici zemalja objavili sporazum o povećanju svojih klimatskih ambicija, samo nekoliko dana prije kraja konferencije u Glasgowu.

“Postoji više dogovora između SAD-a i Kine nego razilaženja, što čini područje velikog potencijala za suradnju”, rekao je kineski izaslanik za klimu Xie Zhenhua na konferenciji za novinare. “Objavljivanje ove zajedničke izjave ponovno pokazuje da je suradnja jedini izbor i za Kinu i za Sjedinjene Države. Zajedničkim radom naše dvije zemlje mogu postići mnoge važne stvari koje su korisne ne samo za naše dvije zemlje nego i za svijet u cjelini. ” Xie nije obvezao Kinu na Globalno obećanje o metanu, koje su predvodile SAD i EU i koje potpisnice obvezuje da smanje emisije metana za oko trećinu. Niti je zemlju obvezao na bilo koje druge velike međunarodne sporazume, rekavši da Kina želi “diferencirane” odgovornosti.

Međutim, Xie je rekao da Kina namjerava razviti vlastiti nacionalni plan za metan. “Što se tiče metana, Sjedinjene Države su objavile akcijski plan, a Kina namjerava razviti nacionalni plan o metanu. Mi ćemo također potaknuti i poboljšati suradnju u pogledu mjerenja i ublažavanja metana”, rekao je Xie. Dodao je da su SAD i Kina “predani tome da suradnju učine konkretnijom i pragmatičnijom te da se grade na institucijama i mehanizmima”, te rekao da obje zemlje namjeravaju uspostaviti radnu skupinu za jačanje klimatskih mjera.
Na konferenciji za novinare neposredno nakon Xiea, američki posebni izaslanik za klimu John Kerry rekao je da je “zadovoljan” sporazumom između dviju zemalja.

“Vjerujemo da koraci koje poduzimamo mogu odgovoriti na pitanja o tempu kojim Kina ide i pomoći Kini i SAD-u te drugima da ubrzaju svoje napore”, rekao je Kerry. Kerry je dodao da će predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping uskoro imati virtualni summit i rekao da je njegov tim zauzet pripremama za taj događaj. Kerry je rekao da je prvi put razgovarao s kineskim izaslanikom za klimu Xie Zhenhuom u veljači nakon što je Biden položio prisegu, a razgovori su nastavljeni mjesecima.

Na pitanje hoće li Kina pomaknuti datum kako bi dosegla vrhunac svojih emisija stakleničkih plinova, koji je trenutno prije 2030., Kerry je rekao da američki dužnosnici vjeruju da je Kina možda već dosegla vrhunac svojih emisija.
“Predsjednik Xi je odredio vremenski okvir kada vjeruje da može dostići vrhunac, a imali smo mnogo rasprava o vrhuncu”, rekao je Kerry. “Ono što smo željeli je biti sigurni da kada Kina započne taj proces, koji je prihvatila u okviru svog najavljenog plana, da možemo pokušati ubrzati proces i Kina je prihvatila da će uložiti napore da ubrza rad na postupnom ukidanju.”
Zategnuti odnosi između SAD-a i Kine spriječili su uspjeh u prethodnim globalnim pregovorima o klimi. Dvije su zemlje ograničile uspjeh Protokola iz Kyota, koji je prethodio Pariškom sporazumu 2015. Kina nije bila dužna pridružiti se kao zemlja u razvoju, a SAD su odbile potpisati ugovor bez Kine.

Izvor: www.cnn.com

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.