build-better-now-preview-image-1-credit-aecom (1)

Virtualni paviljon za COP26 naglašava ulogu izgrađenog okoliša u klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Pionirski održivi dizajn

Virtualni paviljon Build Better Now otvoren je za javnost tijekom COP26, prikazujući 17 održivih projekata koji pokazuju mogućnosti izgrađenog okoliša za rješavanje klimatske krize. Inicijativa, koju vodi Vijeće za zelenu gradnju Ujedinjenog Kraljevstva, dolazi kao globalni poziv na klimatske akcije, naglašavajući predanost industrije održivoj praksi, posebice jer je jedan dan na ovogodišnjoj konferenciji posvećen zgradama i gradovima.

Izložba virtualne stvarnosti pod nazivom “Build Better Now” otvorena je za javnost u sklopu globalnog klimatskog summita COP26. Online izložba sadrži 17 projekata održive gradnje iz cijelog svijeta, kao i 3D instalaciju koju je osmislila arhitektonska tvrtka Make Architects. Impresivni eksponati smješteni su u virtualnom paviljonu koji je dizajnirao AECOM u suradnji s Install Archive. Digitalna struktura sastoji se od niza kupola u krošnjama drveća povezanih stazama.

Projekt “Build Better Now” ističe ulogu izgrađenog okoliša u klimatskoj krizi, industriju odgovornu za 40% globalnih emisija ugljika povezanih s energijom i trećinu svjetske potrošnje energije. Virtualna izložba djeluje kao globalni poziv na klimatske akcije i podržava je koalicija od preko 100 partnerskih organizacija iz industrije izgrađenog okoliša. “S COP26, svijet je spreman uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama i izgrađeno okruženje ima ključnu ulogu”, rekla je Julie Hirigoyen, izvršna direktorica Vijeća za zelenu gradnju Ujedinjenog Kraljevstva. “Znamo zašto moramo ubrzati klimatske akcije i ovaj projekt pokazuje kako možemo doći do toga. Svi na planeti imaju udjela u našim zgradama i gradovima. Pozivam sve da se nadahnu projektom “Build Better Now” koji služi kao globalni izlog pionirskih rješenja za klimatske promjene. Nadam se da će inspirirati industriju u stvaranju održivijih zgrada, mjesta i gradova budućnosti.”

U lipnju 2021. raspisan je javni poziv za odabir 17 izloženih projekata. Djela su odabrana zbog njihovog neposrednog pozitivnog utjecaja na planet i živote ljudi. Projekti su skalabilni i replicirani – dajući potencijal za postizanje dalekosežnih učinaka i istraživanje tema kao što su korištenje prirodnih resursa, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba te priroda i biološka raznolikost. Make Architects je odabran da dizajnira  360° instalaciju usmjerenu na održivost i prateći film koji djeluje kao središnji dio unutar paviljona. “The Fountain of Circular Recovery”  ističe mogućnosti oporabe, ponovne upotrebe i recikliranja u izgrađenom okruženju kako bi se uspostavilo istinski kružno gospodarstvo.

Pionirski projekti uključuju jednu od najviših drvenih zgrada na svijetu koju je projektirala tvrtka White Arkitekter; najveća certificirana “pasivna kuća” na južnoj hemisferi u Australiji; inovacijska četvrt od 100 hektara u Italiji digitalno mapirana i pogonjena 100% obnovljivim izvorima energije; i najveća novoizgrađena energetski pozitivna poslovna zgrada u Norveškoj tvrtke Snøhetta, koja opskrbljuje viškom obnovljive energije susjedne zgrade i napaja električne autobuse.

Zgrade izgrađene korištenjem prirodnih lokalnih materijala su sveučilišne zgrade u Ujedinjenom Kraljevstvu koje koriste slamu i trsku; škola u Indoneziji izgrađena od bambusa i prve 3D ispisane održive kuće izrađene u potpunosti od sirove gline – savršeno balansirajući ultramoderne tehnike gradnje s povijesnim, tradicionalnim materijalima.

Projekti zaštite i unapređenja prirode uključuju vladinu inicijativu eko-turizma za obnovu nacionalnog parka u Ruandi i visokotehnološki projekt ponovnog oživljavanja, obnavljanje autohtonih šuma i tresetišta i ponovno uvođenje lokalno izumrlih vrsta na 100 hektara zemlje u Škotskoj visoravni, koji formirat će predložak za regeneraciju slične prirode na globalnoj razini. Kao i istraživanje koje financira vlada o preuređenju legendarnih, ali teško za ugrijati stambenih kuća u Škotskoj, izložba prikazuje favelu u Brazilu i pristupačna rješenja održivog stanovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu i Pakistanu. Također je uključen koncept prilagodljivog križno lameliranog drvenog mosta kao i inicijativa za razvoj održive drvene građevine u istočnoj Africi.

Cristina Gamboa, izvršna direktorica Svjetskog vijeća za zelenu gradnju, rekla je na predstavljanju: “Okupljamo se na COP26 kako bismo istaknuli izgrađeni okoliš kao rješenje za klimatske promjene. Ova industrija nikada nije bila ovoliko transparentna i koordinirana kao na klimatskom samitu ovog kalibra. “Build Better Now” pruža nam priliku da naučimo kako prakse održive gradnje imaju pozitivan utjecaj na živote ljudi. Moramo osigurati da svijet osluškuje korake potrebne za stvaranje održivih zgrada, što znači izgradnju i renoviranje s načelima ugljika, prihvaćanje kružnog gospodarstva i stvaranje zdravih zgrada usmjerenih na ljude koje su otporne na učinke klimatskih promjena.”

Osim izložbe, “Build Better Now” također je domaćin serije događaja koji se sastoji od programa obilazaka i razgovora, uvodnih izlaganja, panel rasprava i drugog sadržaja koji se može preuzeti s interneta, kako bi se educirala i nadahnula industrija izgrađenog okoliša i javnost da djeluju sada kako bi identificirali i pružili klimatska rješenja.

Otkrijte svih 17 projekata OVDJE.

PHOTOS BY: AECOM, Make Architects, PT Bambu, Iago Corazza, artist impression, Ivar Kvaal, BDP / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.