festival kampiranje
festival kampiranje

Kamperski eko bonton: Vodič za održivo ponašanje na festivalima i u prirodi

GREEN_300_listici_sredina

Mali koraci puno znače

Osim što sami možemo promijeniti ponašanje, možemo i potaknuti druge da učine isto.

Festivali su popularna mjesta okupljanja ljudi koji dijele zajedničku ljubav prema glazbi, umjetnosti i zabavi. Međutim, ova okupljanja često stvaraju značajan ekološki otisak zbog velikih gužvi, otpada i potrošnje energije. No, postoji mnogo koraka – manjih ili većih – koji nam mogu pomoći da priroda nakon našeg odlaska izgleda i osjeća se kao da u njoj nitko nije ni boravio.

Pametno putovanje

Prvo i najvažnije, razmislite o načinu putovanja do festivala. Ako je moguće, odaberite javni prijevoz ili organizirajte zajednički prijevoz s prijateljima. Putovanje vlakom, autobusom ili biciklom umjesto automobilom smanjit će emisije stakleničkih plinova i gužve na cestama. A preporučamo i izbjegavanje aviona.

Planiranje je pola posla

Smanjenje otpada je također ključno za održivo ponašanje na festivalima. Prije nego krenete na festival, nabavite višekratne posude, čaše, pribor za jelo i boce za vodu. Na taj način možete izbjeći korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda koji završavaju na deponijima ili u okolišu. Festivali često nude mogućnosti za punjenje vode, pa uvijek imajte sa sobom vlastitu bocu koju možete ponovno puniti.

Ne budite lijeni skupiti smeće za sobom, ali po potrebi i za drugima. Ako ste, primjerice, u kampu, sigurno će svima biti ljepše ako održavate okoliš urednim.

Vatra je dobra samo za izbjeći

Ako želite pripremati hranu na vatri, činite to isključivo na mjestima za koja su roštilji predviđeni. Posebice je važno paziti ako je vjetrovito.

Sve ima svoje mjesto

Također je važno pravilno odlagati otpad na festivalima. Tražite oznake i spremnike za razvrstavanje otpada i budite sigurni da pravilno odlažete papir, plastiku i ostali otpad. Ako primijetite da u okolini nedostaje spremnika za određene vrste otpada, možete se obratiti organizatorima festivala i predložiti poboljšanja u sustavu zbrinjavanja otpada.

Sunca ima na pretek

Svijest o potrošnji energije također je važan aspekt ekološkog ponašanja na festivalima. Pokušajte smanjiti potrošnju energije tako da isključite nepotrebne električne uređaje u kampu ili šatoru kada nisu u upotrebi. Također možete koristiti solarnu energiju za punjenje mobilnih uređaja umjesto da koristite generator na fosilna goriva.

Ono si što jedeš

Kada je riječ o hrani, potražite mogućnosti za ekološki i održivo uzgojenu hranu na festivalu. Mnogi festivali sada nude organske opcije hrane koje su proizvedene na održiv način. Birajte hranu koja je lokalno uzgojena kako biste smanjili emisije CO2 povezane s dugim transportom hrane. Izbjegavajte korištenje plastičnih posuda i pribora za jelo te koristite vlastite višekratne alternative.

Širi glas

Konačno, educirajte druge o važnosti ekološkog ponašanja na festivalima. Podijelite svoje savjete i ideje s drugim posjetiteljima kako bi se širila svijest o održivom načinu života. Organizatori festivala također mogu odigrati važnu ulogu u promicanju održivosti, pružajući informacije o ekološkim praksama i pružajući primjere dobrih postupaka.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.