Kako spakirati torbu za održivo putovanje?

GREEN_300_listici_sredina

Za kratka i daleka putovanja

Zbog svih ekoloških problema koji nam prijete, vrijeme je da svaki aspekt našeg života prilagodimo da bude što zeleniji i sa što manjim utjecajem na naš planet. Putovanja su dio našeg života i mora nam postati normalno da pazimo na svoj utjecaj na okoliš kamo god u svijetu bili ili gdje god krenuli.

Ljeto je došlo i vjerojatno svatko od nas već razmišlja gdje bismo mogli na ljetovanje. Bilo da se radi o bijegu za vikend ili dugom i zasluženom godišnjem odmoru, svima nam je na pameti pobjeći iz gradske vreve na morski povjetarac. Kad dođe dan odlaska, često se uhvatimo nespremni, bojimo se da ćemo nešto zaboraviti ili na kraju ponesemo krive stvari. Zbog toga je dobro napraviti popis svega što vam treba jer ćete na taj način biti sigurni da ste spakirali sve što vam je potrebno. No još jedna stvar koja vam treba biti na umu prilikom pakiranja je i održivost. Održivi način življenja bi trebao biti nešto što sada već aktivno prakticiramo, bilo kod kuće, na poslu pa tako i na putovanjima. Svi koji nisu sigurni što sve to uključuje, ovdje vam donosimo mali vodič kako misliti na održivost prilikom pakiranja za putovanje.

Stvari koje možete ponovno upotrebljavati ili reciklirati

Iako ovo dosta ovisi na koliko dugo negdje idete i na kakvu vrstu putovanja (u hotel ili kampiranje), obično je uvijek dobro imati pregršt predmeta za višekratnu upotrebu koji će vam dobro doći tijekom putovanja, a na kojima će vam biti zahvalna i okolina. Svi već znamo da plastične vrećice guše naš planet, tako je višekratna torba nešto što treba uvijek imati sa sobom, a može poslužiti na razne načine; od ručne prtljage do vrećica za kupovinu ili kao torba za plažu. Svakako probajte koristiti one koji su izrađene od prirodnih ili recikliranih materijala. Posuđe za višekratnu upotrebu još je jedan način da zaštitimo naš okoliš, a odlično će poslužiti na putovanju. To su proizvodi poput višekratne boce za vodu, šalice za kavu, beštek (koji jednostavno ponesete iz svoje kuhinje), platnena krpa umjesto maramica i salveta, višekratna vrećica za hranu, omot od pčelinjeg voska i slične stvari koje će vam poslužiti da ne morate koristiti ništa jednokratno. Ovdje spadaju i višekratni kozmetički proizvodi poput višekratnih blazinica za lice koje se peru, višekratne britvice ili biorazgradive četkice za zube, štapići za uši, konac za zube i slično.

Prirodni proizvodi za kožu s nula ili minimalno otpada

Bez obzira kuda ste krenuli, najvjerojatnije ćete sa sobom spakirati niz proizvoda za lice i tijelo. Osim što je dobro za vašu kažu da birate proizvode koji su prirodni, organski i bez kemikalija, dobro je i za okoliš. Na primjer, jedna od uobičajenih kemikalija koja se koristi u kremama za sunčanje je oksibenzon, za koji je već poznato da nanosi drastičnu štetu morskom životu, a posebno koraljnim grebenima kada se ispire s naših tijela i prelazi u mora i oceane. Zato je dobro odabrati organske kreme za sunčanje koje su izrađene od biorazgradivih prirodnih sastojaka na bazi minerala koji neće naškoditi našem planetu. Slično tome, dezodoransi i aerosolni antiperspiranti često sadrže aluminij i naftne derivate koji su toksični za naše vodene sustave. Dok s druge strane, prirodni dezodoransi uglavnom sadrže sastojke poput mineralnih soli, esencijalnih ulja i sode bikarbone, od kojih niti jedan neće začepiti vaše pore ili naš ekosustav. Osim sastojaka, vrlo je bitan i odabir ambalaže. Sada sve više imamo opcija da sve svoje najdraže proizvode nabavimo s nula otpada, u recikliranoj ili biorazgradivoj ambalaži, ili višekratnoj ambalaži koju zatim možemo nadopunjavati tako da zaista više nemamo izgovor da se odabere bilo koji proizvod u plastičnoj ambalaži. Zato je bitno prije putovanja napraviti i popis svega što vam treba kako biste na vrijeme to spakirali, i da ne morate kasnije slučajno kupovati jer možda nećete imati isti ekološki izbor svugdje. A da ne spominjemo koliko je lakše putovati s kompletom krutog sapuna za tijelo, šampona za kosu i losiona za tijelo jer nema šanse da se nešto prolije, i sigurno nećete imati problema na aerodromu prilikom pregleda ručne prtljage.

Održiva i etička odjeća i dodaci

Prije nego krenemo na putovanje često primijetimo ili mislimo kako nam nešto nedostaje, možda novi bikini, haljina ili sandale. Prije nego što krenete u nabavu kompletno nove garderobe za putovanje, dobro provjerite sve što imate i razmislite treba li vam to. Ako je zaključak da treba, probajte nešto od toga posuditi od najbolje prijateljice ako vam treba nešto samo za taj izlet ili putovanje. Ako idete u kupnju, razmislite o second hand dućanu, ili ako želite novi komad za koji želite da vam traje što dulje, birajte kvalitetnije i održivije materijale. Odaberite brendove koji proizvode održivu odjeću, imaju ekološki prihvatljivu ambalažu i vode svoje poslovanje na etičan način. Kada pakirate odjeću birajte onu od što laganijih i prirodnih materijala poput organskog pamuka ili lana.

Eko tehnologija

Vašem popisu je dobro dodati i neke tehnološke dodatke za koje mislite da će vam trebati. Sve je lakše odabrati ekološke verzije uobičajenih dodataka jer se na tržištu sada već mogu pronaći solarne baterije i lampice, solarni punjač za mobitel, solarni sat ili zvučnik. Dodavanje prijenosnih solarnih uređaja vašem popisu putničkih tehnologija izvrsno je ekološko rješenje koje će vam pružiti stalni izvor pouzdane energije, kad god ste u pokretu. Ako vam trebaju baterije za neke postojeće uređaje, birajte punjive baterije. Zamjena jednokratnih baterija punjivim trebala bi biti vaš sljedeći korak, jer se u većini slučajeva svaka punjiva baterija može ponovno upotrijebiti više od 500 puta, a smanjit ćete svoj doprinos odlagalištu opasnog otpada. Uz to, sve je više mobilnih aplikacija osmišljenih kako bi putnicima osiguralo da njihova putovanja budu što ekološki prihvatljivija. Osim što Google maps po novome nudi rute koje su više ekološke, aplikacija Maps.me korisnicima omogućuje preuzimanje karata za izvanmrežnu upotrebu umjesto kupnje fizičkih, a UNEP-ov kalkulator ugljika korisnicima omogućuje izračunavanje veličine njihovog trenutnog ugljičnog otiska i vizualizaciju utjecaja na određeni ekosustav.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.