začini naslovna

Kako začiniti jelo? Svježe i suho začinsko bilje ne dodaje se namirnicama u istoj fazi kuhanja

GREEN_300_listici_sredina

Bogatstvo okusa

Začinsko bilje jelo obogaćuje posebnim aromama, ali i oslobađa ljekovite sastojke kojima itekako obiluje. No nije isto kada i kako stavljate začine u lonac.

Začini su onaj važan dodatak bez kojeg jelo nema svoj identitet, a začini mogu iz namirnica izvući i ono najbolje. I nije samo pitanje okusa, iako je okus uvijek presudan za konačan sud o nekom jelu. Začini su bogati i nekim ljekovitim spojevima koji su na dobrobit našem organizmu, ali je važno u kojoj fazi kuhanja ih dodajete jelu.

Suho i svježe začinsko bilje

No kako ih dodavati? Suho začinsko bilje već je dehidrirano i važno je da bude duže termički obrađeno kako bi pustilo svoju aromu, a svježe je važno je dodati na kraju kuhanja. Začinsko bilje kao što je primjerice bosiljak, menta ili matičnjak, preporučuje se koristiti sirovo i čak ih nije potrebno zagrijati jer svoje sokove puštaju već kod sjeckanja.

svježe začinsko bilje

Ružmarin, iako svjež, što ga dulje kuhate, pustit će više arome.

Troslojno začinjavanje jela

Želite li da jelo bude vrlo aromatično, dobro je poslušati savjete iz indijske kuhinje. Ondje začinjavanje tradicionalnih jela, poput curryja, počinje dodavanjem cijelih začina u vruće ulje. Potom u jelo dodajete aromatične biljke poput češnjaka, đumbira i luka. Na kraju tek dolaze suhi začini u prahu, kao što je biber, ljuta paprika i sl.

Kurkuma, klinčić i cimet: traže toplinu

Kurkuma u sebi sadrži kurkumin, spoj s jakim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali naše ga tijelo ne može dobro apsorbirati. Da bi se oslobodila svojstva kurkumina, treba ga aktivirati toplina i masnoća. Stoga, kurkumu uvijek dodajte na vruće ulje, na samom početku kuhanja jela

S klinčićem i cimetom je slično. Njihova ljekovita svojstva oslobađaju se kod termičke brade pa ih je dobro dodavati na početku ili u sredini procesa kuhanja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.