Kako stvoriti eco-friendly apartman za najam? Lako!

GREEN_300_listici_sredina

Sve su poželjniji među gostima

Turistička industrija odgovorna je za značajnu količinu globalnih emisija ugljika, ali provedbom nekoliko jednostavnih koraka, domaćini apartmana mogu pomoći u smanjenju svog utjecaja na okoliš i promovirati ekološku prihvatljivost svojim gostima. Doznali smo kako...

Sve je više apartmana za dnevni najam, ugostiteljskih objekata i nautičkog turizma. Sve je manje prostora koliko naše more i naš okoliš mogu izdržati. Ekološki apartman osigurava zdraviji ambijent, niže iznose računa, edukaciju onih kojim ekologija nije na prvom mjestu, zadovoljstvo onih koji upravo traže ekološki apartman, jako dobre recenzije i slično. Hoće li vas koštati puno više? Ne! Osnovne prilagodbe možete napraviti već s jako malim troškovima u sklopu redovnog čišćenja i održavanja.

Marko Capek, osnivač inicijative “Održivi život”, vlasnik je ekološki prihvatljivog apartmana za najam.

“Kroz četiri godine uspješnog poslovanja i primjene mjera uštede energije, vode i osnovnih načela zero-waste načina života (života s malo otpada) do sada smo dobili više od 280 pozitivnih ocjena. Za vrijeme pandemije (2019.-2021.) i slabije posjećenosti naš apartman je bio pun. Ljudi dolaze zbog ugodnog prostora i ekološkog otiska. Osjećaju se ugodnije jer u apartmanu imaju sve kako bi mogli svoj boravak učiniti ekološki manje invazivnim. U našem apartmanu mogu i naučiti raditi prirodne sapune, dezodoranse, osvježivače zraka i slično. Sve im je dano na raspolaganje. Troškovi našeg poslovanja nisu nimalo veći nego kod konvencionalnog apartmana. Dapače, kako radimo sami svoje sapune, šampone, osvježivače zraka i ukrase, troškovi su nam znatno manji”, objašnjava.

Marko je s nama podijelio savjete i istaknuo o čemu se treba voditi računa kako bi i drugi iznajmljivači mogli prilagoditi svoju ponudu i stvoriti sve traženiji oblik smještaja, posebice među stranim turistima.

Sredstva za čišćenje

Ekološki certificirana sredstva za čišćenje dostupna su u svim našim velikim trgovačkim lancima i drogerijama, a ima ih raznih. Često su nekoliko centi skuplja no kada pogledate koliko čišćenja ćete odraditi s njima, ovaj trošak je zanemariv. Možete ih u većim gradovima kupiti u rinfuzi ili dolaze u 100% recikliranoj ambalaži. Iako mnogi još uvijek vjeruju da eko sredstva za čišćenje nisu učinkovita kao ona konvencionalna, to nije istina. Uostalom, većina konvencionalnih sredstva za čišćenje ne bi smjela biti u prodaji jer su previše štetna.

Ocat

Ocat je čudo prirode i neke stvari definitivno čisti najbolje. U apartmanu to je kuhalo za vodu i sva kuhala za kavu te bilo koje naslage kamenca, neugodnog mirisa i slično. Potrebno je samo zagrijati ocat do kuhanja, primjerice u kuhalu za vodu, i kamenac se sav otopi. U octu u kuhalu namočite i sve ono s čega treba skinuti naslage kamenca. Korištenje običnog alkoholnog octa u čišćenju apartmana doprinijet će daleko manjem ekološkom otisku. Obavezno kupite pakiranja u plastici PE koja se lakše reciklira (u usporedbi s PET ambalažom) i u većem pakiranju od pet ili sedam litara. U octu možete namočiti kriške limuna nakon što ga iscijedite. Sve to zatvorite u staklenku i čekate nekoliko tjedana. Ovo sredstvo za čišćenje ugodnog limunastog mirisa možete koristiti za čišćenje različitih premeta, kao primjerice WC školjke.

Papir

Recikliranjem papira štedi se drveće, ali za njegovu proizvodnju potrebna je voda i energija. To nam samo govori o tome da moramo štedjeti papir u svakom obliku te je korisno u apartman staviti savjete za njegovo savjesno korištenje i uštedu. Kako nam je trenutno u svijetu prijeko potrebno živo drveće, predlaže se uporaba recikliranog papira. U ekološkom apartmanu jednostavno je upotrijebiti WC papir i kuhinjski papir od 100% recikliranog papira koji dolazi u 100% recikliranoj ambalaži. Ove proizvode sad već ima skoro svaka veća trgovina ili drogerija.

Sapuni i kozmetika za goste 

Neke osnovne stvari koje gosti uvijek dobivaju prilikom ulaska u apartman su sapun za ruke, za tijelo i/ili kosu. Iste je moguće kupiti u eko izvedbi, bez plastične ambalaže te u rinfuzi, u većim pakiranjima s kojima punite manja pakiranja prilikom svake izmjene gostiju. Ipak, ako želite biti korak ispred i ponuditi nešto posebno, napravite svoj vlastiti sapun za tijelo i lice, za kosu ili za pranje suđa. Vjerujte da će vam se troškovi vidljivo smanjiti, a u svojoj godini iznajmljivanja morat ćete odvojiti samo jedan sat za izradu. Ako usporedite to s nekoliko odlazaka u drogerije, utrošit ćete puno manje vremena ako isto uradite sami. U svom apartmanu možete također napraviti i mali kutak gdje gosti mogu vaše prirodne domaće proizvode kupiti i ponijeti kući. Ostavite im i recept kako ih mogu napraviti sami i započeli ste cijelu lavinu dugoročnih pozitivnih promjena.

Ne brinite, izdvajamo vam provjerene recepte za sapun za tijelo i lice, sapun za pranje kose, sapun za pranje posuđa i odjeće i prirodni osvježivač zraka.

Posteljine, ručnici i krpe

U našoj svakodnevici postalo je normalno koristiti tekstile koji nisu sasvim prirodni. Tako se posvuda kriju poliesteri i drugi oblici sintetičkog plastičnog tekstila. Pranjem takvih materijala, primjerice posteljina, deka, ručnika i krpa doprinosiš drastičnom povećanju mikroplastike i nanoplastike u našim vodama, morima i u konačnici našoj pitkoj vodi. Znate li da se pranjem jedne flis majice u odvod ispusti i do 250.000 malih komadića mikroplastike? Mikroplastiku čine mali dijelovi plastičnog materijala, obično manji od 5 mm, koji uzrokuju zagađenje te kako plastika često sadrži dodatke kao što su stabilizatori i spojevi otporni na plamen te ostale potencijalno toksične kemijske spojeve, mikroplastika postaje opasna za sav živi svijet. Plastika u prirodi toksična je za biljke, životinje i ljude. Kada kupujete nove posteljine, krpe, deke ili ručnike, kupite 100% prirodne materijale kao što su organski pamuk, vuna, lan i slično.

Savjeti za uštedu

Aktivno sudjelovanje u uštedi energije i vode te smanjenju potrošnje i generiranja otpada jedan su od najvećih boraca za brigu o našem okolišu, a uštedjet će vam dosta vremena i novaca. Ono što već sada možete u svojem apartmanu je staviti gostima savjete za uštedu kao primjerice:

Savjete za gašenje rasvjete i električnih uređaja kad u apartmanu nema nikoga

  • Smanjenje sustava grijanja tijekom zimskih dana
    Značajna ušteda se postiže smanjenjem temperature grijanja na 20-22°C tijekom okupiranosti prostora i smanjenjem temperature grijanja na 17-18°C kada u prostoru nitko ne boravi, kada gosti izađu istraživati grad ili preko noći kada spavaju.
  • Smanjenje sustava hlađenja i klimatizacije
    Značajna ušteda se postiže ograničavanjem temperature hlađenja na minimalno 25°C ili na 7°C manju od vanjske temperature (primjerice, ako je vani 35°C bilo bi nezdravo hladiti na manje od 28°C) te gašenjem sustava ako gosti izađu tijekom dana. Također, ponekad je dovoljno proluftati stan i ostaviti otvoren prozor bez korištenja sustava hlađenja.

Savjete za uštedu vode, deterdženata i drugih potrepština koje nudite u apartmanu

  • Kada gosti krenu u grad možete ih savjetovati da u svojoj kupnji ne kupuju nepotrebnu plastiku, da kupuju ekološki certificirane i lokalne proizvode, da sa sobom ponesu vrećice za višekratnu upotrebu koje mogu uzeti na korištenje iz vašeg apartmana, spremnike hrane koje ste im ostavili na korištenje i boce za vodu za višekratnu upotrebu koje mogu napuniti u apartmanu.

LED rasvjeta

Ovaj korak je jednostavan i financijski nije zahtjevan, a možete ga poduzeti odmah i krenuti štedjeti. Zamijenite svu rasvjetu s LED rasvjetnim tijelima. LED rasvjeta troši daleko manje nego uobičajene žarulje (5-10 puta manje od žarulje sa žarnom niti, a životni vijek im je od 10 do 50 puta dulji). Ako ne znate kako odabrati rasvjetu, posavjetujte se s prodavačima da vaša rasvjeta ima dovoljno “lumena” da zamjeni staru žarulju i ako volite žućkasto svijetlo, birajte onu rasvjetu koja ima “temperaturu boje” od 2700 Kelvina. Većinom će vam se investicija vratiti unutar par mjeseci do jedne godine.

Energetske oznake i energetska efikasnost

Ova mjera zahtjeva početnu investiciju. Svakako ne predlažemo da mijenjate uređaje ako su oni još funkcionalni. No, u nekim slučajevima se isplati. Primjerice, ako u apartmanu imate hladnjake koji su stariji od 20 godina.

  • Zamjenu hladnjaka starosti 20 g. ili više s novim energetskog razreda A+ ili više možete danas ostvariti s investicijom od 300 EUR, godišnjim uštedama 90 EUR i periodom povrata sredstava od tri do četiri godine.
  • Investicijom od četiri eura za ugradnju štednog perlatora na slavinu s uštedom vode od 50%, godišnje čete štedjeti od sedam do 20 EUR i sredstva će vam se vratiti unutar jedne godine.
  • Jedna perilica posuđa energetskog razreda A++ ako godišnje odradi 280 ciklusa uz dva ukućana će uz početnu investiciju od 400 EUR ostvariti godišnje uštede od 56 EUR u usporedbi s pranjem na ruke. Ovakva će vam se investicija vratiti za šest do sedam godina.

Ne zaboravite, nitko od vas ne traži da bacate funkcionalne uređaje. No, ako kupujete nove uređaje onda birajte one s višim energetskim razredom jer će vam se inicijalna investicija vratiti kroz uštede u nekoliko godina.

Malo ljubavi i zadovoljstva

Gledajte na svakog svojeg gosta kao da je došao vama u osobnu posjetu. Nemojte dopustiti da vam najam apartmana bude samo “neka aktivnost” koju odrađujete. Svaki put kada spremate krevet, blagoslovite svoj prostor na način koji volite i s veseljem dočekajte goste. Ništa u ovom svijetu nije “zdravo za gotovo” pa tako niti ovaj posao. Vidjet ćete kako će vam se sve mijenjati, kako ćete djelovati na ljude, mijenjati svoje okruženje na bolje jer će promjena doći od vas samih. Budite prisutni i autentični u onome što radite. Nije bitno da stvari radimo sporo ili brzo koliko je bitnije da to radimo potpuno, prisno i kompletno.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.