Bosiljak, sa svojim karakterističnim mirisom i okusom, omiljeni je začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta. No, kako biste u potpunosti uživali u svježem bosiljku, važno je znati kako ga pravilno brati. U nastavku pronađite korake za pravilno branje listića bosiljka, čime se osigurava ne samo obilno rast biljke nego i očuvanje svježine i intenzivnosti okusa.
Ako na vrhu nema cvijet, pustite biljku da još raste.
Ako stabljika bosiljka na svom vrhu ima cvijet – spremna je za branje. Od dna brojite tri „račvanja“ i iznad te visine idealno je za rezanje. Odrežite stabljiku škarama. Stabljike ispod razine rezanja krenut će u bočni rast baš kako je objašnjeno u videu.
@rooftop2table How to Harvest Basil #basil #howtoharvestbasil #howtoprunebasil #prunebasil #harvestbasil #freshpesto
Ovdje se nalazi još nekoliko savjeta za branje bosiljka.
Branje vrhova: Listići bosiljka najbolje rastu na vrhovima stabljike. Kada biljka ima barem 6-8 listova, možete početi brati. Onda, birajte vrhove stabljika kako biste potaknuli bočni rast.
Ostavite donje lišće: Kada berete vrhove, pazite da ostavite donje lišće netaknuto. To pomaže u održavanju snage biljke.
Koristite oštre škare ili prste: Možete koristiti oštre škare kako biste precizno odrezali vrhove ili jednostavno koristiti prste da nježno odstranite lišće.
Branje redovito: Bosiljak se najbolje bere redovito, svakih nekoliko tjedana. Redovito berba potiče rast biljke i sprječava cvjetanje, što može utjecati na okus lišća.
Ostavite vrhove za cvatnju: Ako namjeravate ostaviti neke vrhove da biljka procvjeta (što je dobro za privlačenje pčela), svakako ostavite nekoliko vrhova netaknutima.
Pravilno branje bosiljka ne samo da pridonosi vašem kulinarskom iskustvu svježim i aromatičnim začinom, već i potiče zdrav rast biljke. Sljedeći ove jednostavne korake, možete uživati u obilju svježeg bosiljka iz vlastitog vrta, unapređujući okuse vaših jela i pridonoseći zdravlju biljke.