Bosiljak

Kako pravilno ubrati bosiljak: Mali trikovi koje ćete zauvijek zapamtiti

GREEN_300_listici_sredina

Postignite najbolji okus

Pravilno branje bosiljka ne samo da pridonosi vašem kulinarskom iskustvu svježim i aromatičnim začinom, već i potiče zdrav rast biljke.

Bosiljak, sa svojim karakterističnim mirisom i okusom, omiljeni je začin u mnogim kuhinjama diljem svijeta. No, kako biste u potpunosti uživali u svježem bosiljku, važno je znati kako ga pravilno brati. U nastavku pronađite korake za pravilno branje listića bosiljka, čime se osigurava ne samo obilno rast biljke nego i očuvanje svježine i intenzivnosti okusa.

Ako na vrhu nema cvijet, pustite biljku da još raste.

Ako stabljika bosiljka na svom vrhu ima cvijet – spremna je za branje. Od dna brojite tri „račvanja“ i iznad te visine idealno je za rezanje. Odrežite stabljiku škarama. Stabljike ispod razine rezanja krenut će u bočni rast baš kako je objašnjeno u videu.

@rooftop2table

How to Harvest Basil #basil #howtoharvestbasil #howtoprunebasil #prunebasil #harvestbasil #freshpesto

♬ Golden Hour: Piano Version – Andy Morris

Ovdje se nalazi još nekoliko savjeta za branje bosiljka.

Branje vrhova: Listići bosiljka najbolje rastu na vrhovima stabljike. Kada biljka ima barem 6-8 listova, možete početi brati. Onda, birajte vrhove stabljika kako biste potaknuli bočni rast.

Ostavite donje lišće: Kada berete vrhove, pazite da ostavite donje lišće netaknuto. To pomaže u održavanju snage biljke.

Koristite oštre škare ili prste: Možete koristiti oštre škare kako biste precizno odrezali vrhove ili jednostavno koristiti prste da nježno odstranite lišće.

Branje redovito: Bosiljak se najbolje bere redovito, svakih nekoliko tjedana. Redovito berba potiče rast biljke i sprječava cvjetanje, što može utjecati na okus lišća.

Ostavite vrhove za cvatnju: Ako namjeravate ostaviti neke vrhove da biljka procvjeta (što je dobro za privlačenje pčela), svakako ostavite nekoliko vrhova netaknutima.

Pravilno branje bosiljka ne samo da pridonosi vašem kulinarskom iskustvu svježim i aromatičnim začinom, već i potiče zdrav rast biljke. Sljedeći ove jednostavne korake, možete uživati u obilju svježeg bosiljka iz vlastitog vrta, unapređujući okuse vaših jela i pridonoseći zdravlju biljke.

PHOTOS BY: Unsplash.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.