Kako postati eko turist? Otkrivamo nekoliko jednostavnih trikova!

GREEN_300_listici_sredina

Osviješteni i na odmoru

Godišnji odmor bi ove godine mogao postati malo lakši ukoliko slijedite nekoliko jednostavnih pravila zbog kojih će boravak na lijepom Jadranu biti ugodniji vama i prirodi, a naše plaže ostati još dugo čistima

Vrijeme je za malo odmora od svakodnevice i briga. Opustite se na prekrasnim plažama našeg Jadrana. Znamo da o tome sanjate cijele godine. No, kako bi plaža iz vaših snova takva bila i u realnosti, donosimo vam deset savjeta kojima ćete joj pomoći da takva i ostane. Ne zaboravite na mala pravila održivosti kako bi obala ostala prekrasna i očuvana. Ovo su neka go green pravila kojih ćemo se i ove sezone pridržavati.

Krema koja ne zagađuje okoliš

Zbog jakog Sunčeva djelovanja danas je doista nezamislivo otići na plažu bez kreme sa zaštitnim faktorom. One vas štite od UVA, UVB i infracrvenog zračenja, a bitno je da u istom trenutke takva vrsta kreme ne zagađuje more. Zbog velike ponude preparativne kozmetike, danas vam je znatno jednostavnije pronaći organske i ekološki osviještene kreme za sunčanje koje u sebi ne sadrže toksične kemijske filtere i/ili sastojke koji štete moru i njegovim stanovnicima.

Zero Waste oprema

Torbu za plažu imate, to je jasno. No, osim platnene torbe, bilo bi poželjno i sve ostale sastojke vaše torbe prilagoditi zero waste načinu životu. Prije svega, pripazite da većinu kozmetike poput krema sa zaštitnim faktorom, balzama i ulja nosite u staklenim bocama, hranu u posudicama, koristite višekratne rupčiće umjesto papirnatih ručnika, a ako već bez plastike ne možete, neka ona dolazi u vidu biorazgradivih formi.

Bez plastičnih bočica

Jeste li znali da će prema izračunima svjetskih organizacija koje zagovaraju brigu o okolišu do 2050. biti u morima više plastike nego ribe? Taj zabrinjavajući podatak svakako bi vas mogao pratiti sljedeći put kada se zateknete u supermarketu i posegnete za plastičnom bočicom osvježavajućeg pića. Alternative postoje. Ili nosite svoju bočicu od doma, ili odaberite piće koje dolazi u staklenoj bočici.

Digital Detox

Nemojte misliti kako je ovaj izraz namijenjen samo poduzetnicima koji umjesto pravog digital detoxa, koriste ovaj hashtag. Odmaknite se od digitalnih uređaja, udahnite svježinu mora, uživajte u mirisu soli i provedite kvalitetno vrijeme s obitelji.

Pijesak nije suvenir

Jeste li primijetili veliku količinu suvenira koji u bočicama sadrže pijesak? Možda će takav suvenir razveseliti vaše prijatelje, kolege ili obitelj, no štata koju dugoročno izazivamo eksploatacijom i podržavanjem kupnje ovakvih predmeta je velika. Ono što je priroda stvarala godinama, u samo jednom naletu vlastite sebičnosti i konzumerizma možemo uništiti. Zbog ekspolatacije pijeska iz mora i rijeka dolazi do erozije, te utječe na život morskih životinja te flore.

Ostavite morske zvijezde i školjke u moru

Roniti i pronalaziti predivne školjkaše koji bi tako lijepo dekorirali vašu dnevnu sobu je iskustvo, složit ćete se. No, dugoročno, uništili ste prirodni sastav mora. Ovaj korak svakako primijeniti na najmanjima kojima se prikupljanje morskih zvijezda doima kao igra te ih radosno spremaju u kantice za šljunak. Naučite mlade naraštaje da se s poštovanjem odnose prema životinjama te da cijene prirodu u svoj svojoj ukupnosti.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.