presađivanje naslovna

S početkom proljeća biljke treba presaditi: 4 savjeta da uspiju preživjeti u većoj posudi

GREEN_300_listici_sredina

Potrebna im je nova snaga

S toplijim danima dolazi i vrijeme presađivanja sobnih biljaka. Brzorastuće biljke trebaju presađivanje jednom godišnje, a one spororastuće jednom u dvije-tri godine. Donosimo četiri važna savjeta kako uspješno obaviti ovaj važan zadatak.

S početkom proljeća dolazi vrijeme buđenja vegetacije, a to osjete i vaše sobne biljke. Jer, iako su u zatvorenom prostoru, i one prate ritam prirode. Zimi su u stanju mirovanja pa ne traže ništa osim zalijevanja, i to u manjoj mjeri nego za toplijih mjeseci. Kako bi vaši zeleni prijatelji ostali vitalni, ali kako bi i nastavili svoj rast, osim prihranjivanja, važno ih je presaditi barem jednom godišnje, a to vrijeme dolazi s toplijim danima i s buđenjem vanjskih biljaka.

Jer, biljke, čiji je korijen prerastao posudu, zaostaju u rastu i deformiraju se, a voda nakon zalijevanja samo prolazi kroz drenažne rupice na dnu posude. K tomu, tijekom zime korijen je iscrpio sve hranjive tvari iz zemlje pa nova, dohranjena zemlje, u većoj posudi, pravi je boost biljkama za daljnji opstanak. No presađivanje treba biti nježan proces jer ipak korijen vadite iz zemlje i posude na koju se već navikao. Stoga, donosimo četiri savjeta kako biljke presaditi, a da im pritom ne nanesete previše stresa.

presađivanje biljaka

Nježno je izvadite

Kako biste lakše i bez oštećenja izvadili biljku iz posude, korijen i zemlja oko njega moraju biti vlažni. Posudu okrenite s biljkom prema dolje i nježno vadite biljku tako što ćete jednom rukom pridržavati biljku, a drugom polako okretati posudu i lagano lupkati drvenom letvicom po vanjskoj strani posude. Tako će se zemlja lakše odvojiti od posude, a korijen sa zemljom na sebi izaći.

U nekoliko faza dodajte novu zemlju

Novu veću posudu napunite svježom zemljom (koristite onu obogaćenu nutrijentima), a biljku postavite na istu dubinu na kojoj je i prije bila posađena. No zemlju nemojte nasuti do vrha posude, nego ostavite 1,5 do 2 cm prostora, pa malo zalijte biljku. Nakon toga provjerite je li korijen dobro smješten i je li biljka centrirana, a zatim dopunite zemljom i lagano pritisnite.

Pričekajte s dohranjivanjem

Biljku zalijte, a s prihranjivanjem pričekajte 4 do 6 tjedana jer korijenu treba vremena da se prilagodi, odnosno da samostalno počne uzimati hranjive tvari.

Držite je dalje od izravnog svjetla

Biljku nekoliko dana nakon presađivanja držite dalje od izravne sunčeve svjetlosti kako bi se mogla u potpunosti oporaviti, a onda, ovisno o vrsti biljke, postavite je na njezino mjesto rasta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.