Greenpeace UK activists drove remote-control electric toy cars under the security gates of Downing Street and down towards Number 10 in a demonstration urging the UK Prime Minister to back a 2030 ban on new petrol, diesel and hybrid vehicles.

Ujedinjeno Kraljevstvo će od 2030. zabraniti prodaju auta na fosilna goriva

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li biti izvedivo?

Britanski premijer Boris Johnson najavio je planove zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila počevši od 2030. godine.

Ova zabrana provest će se pet godina ranije nego što je prvotno planirano, budući da je Britanija rekla zabranu uvesti od 2040. godine, kao dio trajnih napora za smanjenja emisija stakleničkih plinova. U veljači ove godine, Boris Johnson je rekao da će zabrana na snagu nastupiti ranije, a navodno je odlučio ponovno pomaknuti planove na raniji datum.

O ovom razvoju događaja izvijestio je Financial Times koji se pozvao na neimenovane izvore. Premijer će navodno najaviti ovu zabranu u govoru koji će u narednim tjednima održati o politici zaštite okoliša. U ovom govoru, navodno se očekuje i da će Johnson iznijeti „širi paket zelenih inicijativa“. Datum je pomaknut na 2030. godinu kao način da se što prije potakne kupovina električnih automobila u Velikoj Britaniji približavajući zemlju svom klimatskom cilju. Očekuje se da će vlada zadržati 2035. godinu kao datum za postupno ukidanje prodaje priključnih hibridnih automobila.Iako je došlo do značajnog porasta prodaje električnih automobil, Financial Times je izvijestio da je prodaja još uvijek ispod 7% svih novih vozila kupljenih u Velikoj Britaniji prošlog mjeseca. Očekuje se da će biti potreban financijski poticaj za promjenu infrastrukture kako bi se vozače uvjerilo da se prebace na novu tehnologiju. Očekuje se i da će približno 500 milijuna funti državnih sredstava biti uloženo u infrastrukturu za punjenje električnih automobila, počevši od sljedeće godine. Ovo financiranje usmjerit će se na izgradnju novih mrežnih veza što će omogućiti udaljenim objektima, primjerice na autocestama, instaliranje veće količine punionica s brzim punjenjem.

Na zabranu prodaje auta na fosilna goriva do 2030. obvezale su se zemlje poput Irske, Nizozemske, Danske i Švedske. Tako rano ukidanje prodaje novih vozila na fosilna goriva smatra se vitalnim dijelom napora da se do 2050. postigne nulta emisija ugljika. Odbor za klimatske promjene, vladino neovisno savjetodavno tijelo, već je u rujnu pozvalo ministre da usvoje raniji cilj za 2030. godinu. Taj je prijedlog podržalo više od 100 zastupnika torijevaca u sklopu plana za „vraćanje zelenom“ nakon pandemije. Dodatni pritisak da se ubrzaju planovi stvorio je Greenpeace. Naime, prije tjedan dana dva su mirna prosvjednika ispod ograde ulice Downing Street putem daljinskih upravljača provukli dva autića. Iako ih je policija uspjela zaustaviti prije nego što su došli do Johnsonovih vrata, poruka je bila jasna, a uslijedila je ogromna podrška putem društvenih mreža.

Dok su neki sretni zbog ranijeg datuma, mnogi Britanci misle da je Borisov plan neizvediv. Ističu da nema adekvatne infrastrukture za punjenje značajnijeg broja električnih vozila te da bi brzi prelazak na električne automobile mogao preopteretiti britansku opskrbu električnom energijom. Neki su na društvenim mrežama napisali da ih brine kako će se ova tranzicija odraziti na njihov kućanski budžet. Govore da su električna vozila preskupa, a strah ih je i da će znatno porasti račun za struju jer će većina ljudi puniti automobile preko noći što znači da u noćnim satima neće više imati „jeftiniju struju“. Osim vozača, odluci bi se mogli odupirati domaći proizvođači automobila koji su već pogođeni Brexitom i koronakrizom.

PHOTOS BY: Chris J Ratcliffe / Greenpeace, Press, Unsplash, Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.