jo-anne-mcarthur-ttmzLDS3wkU-unsplash-scaled

Još samo kratko možete pomoći da se zabrani uzgoj životinja radi krzna. Ovdje saznajte kako

GREEN_300_listici_sredina

'Krv nije moda'

U industriji se koriste velike količine vode kako bi se ispirala krzna, a trupla se često ne zbrinjavaju adekvatno, nego nastaje izrazito toksičan animalni otpad. Životinje iznimno pate, a izravno su ugroženi i ljudi.

Još samo kratko moguće je svojim potpisom podržati uvođenje potpune zabrane uzgoja životinja zbog krzna na području Europske unije. Potpise za inicijativu, koju je pokrenula međunarodna koalicija Fur Free Alliance u suradnji s brojnim organizacijama za zaštitu prava životinja, prikupljaju se zaključno s 1.3. u 23:59.

Peticiju za ukidanje uzgoja krznaša u EU-u radi dobrobiti životinja, javnoga zdravstva i etičkih razloga već je potpisalo više od 1,5 milijuna građana Europske unije.

“Sjeti se onog trenutka kada si saznao/la kako se tretiraju životinje u uzgoju radi krzna. Probaj ponovno proživjeti taj osjećaj… U tebi se miješaju osjećaji očaja i bespomoćnosti, ali i ljutnje jer ne možeš zaustaviti njihovu patnju, zar ne? Znamo da je preteško razmišljati o toj ogromnoj nepravdi, ali imamo dobru vijest za tebe! Upravo sada imaš mogućnost iskoristiti trenutak i uistinu im pomoći”, ovim su riječima Prijatelji životinja pozvali sve da potpišu inicijativu kako bi se mučenje životinja radi mode konačno moglo zatvoriti kao poglavlje sramotne povijesti.

Ne šteti samo životinjama 

Kako bi inicijativa o zabrani na području cijele Europske unije uspjela, potrebno je prikupiti milijun potpisa građana, dok neke države članice moraju prijeći određeni prag kako bi se njihovi potpisi uopće vrijedili. Podsjetimo, u Hrvatskoj je takva zabrana na snazi od 2018. godine, no rijetke su kontrole na terenu.

Industrija krzna ne nanosi štetu samo životinjama, objasnili su nam ranije iz Prijatelja životinja. Cijeli je proces izrazito štetan za okoliš, a ova je industrija rangirana u prvih pet industrija s najvećim intenzitetom onečišćenja tla otrovnim metalima.

Koriste se velike količine vode kako bi se ispirala krzna, a trupla se često ne zbrinjavaju adekvatno, nego nastaje izrazito toksičan animalni otpad. To može izazvati i kontaminaciju pitke vode koju koristimo svakodnevno, a krzno s oderane životinje obrađuje se štetnim kemikalijama.

Peticiju možete potpisati ovdje.

 

PHOTOS BY: Fur free alliance, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.