madeleine-maguire-HlagyYouzC8-unsplash

Jeste li znali da proizvodnja papira može biti ekološka? Ova ekipa potpuno je promijenila industriju!

GREEN_300_listici_sredina

Naprotiv, čini okoliš boljim!

Postoji uvriježeno mišljenje da proizvodnja papira šteti okolišu i uzrokuje pretjeranu deforestaciju, no što ako vam kažemo da postoje tvrtke koje rade na potpuno drugačiji, održiviji način?

Povezuje najveća djela Dostojevskog, scenarij Quentina Tarantina, biblijske psalme i drevne zapise Egipćana, a pri tome stoljećima služi za prenošenje poruka. Papir, gotovo prvi medij na svijetu, i danas je, unatoč napretku tehnologije, itekako potreban. Posebno kada je riječ o uredskom papiru.

Iako se na prvu može učiniti neobičnim, stvarno je tako: podatci pokazuju da je u Portugalu čak 60 posto više šuma tijekom prošloga stoljeća. Proizvodnja papira uvelike je odgovorna za taj porast.

Vodeći brend papira u Europi, Navigator, danas je sinonim za održivost i kvalitetu papira, a njihov inovativni pristup postavio je nove standarde u industriji. Od izuma do evolucije papira, ova je tvrtka pokazala kako je moguće napraviti velike promjene, a istovremeno zadržati fokus na održivosti i kvaliteti proizvoda.

Papir koji nastaje u njihovoj tvornici zapravo je ogromna kompenzacija ugljika, i to zahvaljujući šumi iz koje se proizvodi. To konkretnije znači da posjeći stablo ne znači nužno i uništiti cijelu šumu. Riječ je o primarnom izvoru materijala za recikliranje, koji je neophodan za druge proizvode temeljene na papiru.

‘Sjemenka u našim umovima’ 

U Navigatoru su stava da se prva sjemenka mora posaditi u našim umovima kako bi se dogodila promjena, a izreka “manje je više“ dio je njihovog DNK, kako nam je nedavno objasnio njihov menadžer za održivost Pedro Filipe Silva.

“Nismo neutralni kada je u pitanju zaštita našeg planeta“, geslo je ove inovativne tvrtke. No, zato su gotovo u potpunosti klimatski neutralni kada je u pitanju proizvodnja papira.

Primjerice, uredski papir s oznakom CO2 Neutral, zapravo omogućuje nekoliko globalnih programa sadnje drveća. Riječ je o papiru svilenkastom na dodir, a svojstvima identičan standardnom, no sa zelenijom savješću, bez ugljičnog otiska, bivajući tako potpuno CO2 neutralan

“Koristimo CEPI (Konfederacija europske industrije papira) okvir ugljičnog otiska za proizvode od papira i kartona, što je metodologija koju koristi većina europskih proizvođača papira“, poručuju iz Navigatora.

Riječ je o programu koji se sastoji od 10 koraka, a svaki od njih analizira drugu fazu proizvodnog procesa, kao i ugljični otisak.

Kako nastaje njihov papir?

Srž njihove industrije predstavlja Eucalyptus Globulus- stablo koje koriste u proizvodnji, no koje ima životni vijek od 12 godina prije nego li ga se iskoristi. Pruža čak 68 posto više pulpe, odnosno potrebne sirovine za proizvodnju, u odnosu na bor.

“To znači da možemo proizvoditi istu količinu papira, ali koristeći pritom 40 posto manje drveta”, kažu iz Navigatora.

Pri tome, u proizvodnom procesu koriste 77 posto energije iz obnovljivih izvora, a čak 35 posto ukupne energije proizvedene od biomase u Portugalu dolazi od Navigatora!

No, da na tome ne planiraju stati pokazuje podatak da do 2035. godine žele u potpunosti smanjiti svoje emisije i nadoknaditi zaostale, dostižući tako potpuno ugljično neutralan industrijski proces. Dakle, 2035. godine, pet godina prije nego što je to planirala Europska unija!

Povodom Dana planeta zemlje pripremili su odlične pogodnosti i poklone:

 

 

 

 

 

PHOTOS BY: The Navigator Company, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.