alice-triquet-HeEJU3nrg_0-unsplash

Donosimo vam 8 najdubljih jezera svijeta. Znate li koja je točka najdublja?

GREEN_300_listici_sredina

Stotinama metara ispod jezera

Ako ste dosad naučili sve o morima i oceanima, i jezera imaju "svoje konje za utrku". Donosimo vam osam prekrasnih jezera diljem svijeta koja su ujedno i najdublja jezera na svijetu.

Često se divimo beskonačnim dubinama i prostranstvima mora i oceana, no rijetko kada se pitamo kakva je situacija s jezerima. Baš poput oceana, i jezera se mogu pohvaliti nevjerojatnim dubinama i još uvijek nedovoljno otkrivenom svijetu ispod nekoliko stotina metara dubine. Donosimo vam osam najdubljih jezera svijeta koja očaravaju svojim prirodnim ljepotama.

Hornindalsvatnet, Norveška

Popis započinjemo najdubljim jezerom u Europi. Duboko je gotovo 514 metara i dno jezera nalazi se ispod razine mora. Jezero predstavlja važno slatkovodno stanište za migrirajući atlantski losos.

Jezero Buenos Aires

Nalazi se na granici između Argentine i Čilea, gdje je poznato i kao jezero General Carrera. Jezero je okruženo planinama Andama, a formirano je od ledenjaka. Na najdubljoj točki jezero je duboko otprilike 586,13 metara. Dno jezera nalazi se oko 304 metara ispod razine mora.

Crater Lake, Oregon

Kratersko jezero u Oregonu relativno je mlado, nastalo je prije samo oko 7700 godina kada je snažna vulkanska erupcija uzrokovala urušavanje planinskog vrha. Ostaci planinskog vrha danas se nalaze u središtu jezera. Nikakva rijeka ne teče u, u ili iz Crater Lakea; umjesto toga, jezero dobiva svu svoju vodu kroz kišu i snijeg, a gubi vodu isparavanjem. Duboko je 594 metara.

Jezero Ysyk-Kol, Kirgistan

Ili Issyk-Kul nalazi se u sjevernom Kirgistanu s oko 668 metara dubine. Jezero dobiva slatku vodu iz preko 100 rijeka i potoka, ali nema ispust. Umjesto toga, velik dio vode iz jezera odlazi isparavanjem. Sol koja je ostala čini jezero Ysyk-Kol relativno slanim jezerom.

Jezero O’Higgins

Poput jezera Buenos Aires, jezero O’Higgins nalazi se na granici između Argentine i Čilea; poznato je kao jezero O’Higgins u Čileu i jezero San Martin u Argentini. S oko 836 metara dubine, jezero je najdublje jezero u Americi. Za razliku od većine jezera, jezero O’Higgins ima složen, kanaliziran oblik formiran glacijalnim podrijetlom jezera. Topljenje ledenjaka i danas nastavlja podizati razinu vode u jezeru O’Higgins.

Kaspijsko more

Kaspijsko more nalazi se između pet država: Rusije, Kazahstana, Turkmenistana, Irana i Azerbajdžana. Kaspijsko more dobiva oko 80% svoje vode iz rijeke Volge. Unatoč svom imenu, Kaspijsko more se smatra jezerom jer je zatvoreno sa svih strana. najveća dubina iznosi više od jednog kilometra. Kaspijsko more je više od četiri puta veće od drugog najvećeg jezera na svijetu, Gornjeg jezera, i 1,5 puta veće od svih pet Velikih jezera zajedno.

Jezero Tanganyika, Afrika

Duboko gotovo 1,5 kilometara i staro najmanje 9 milijuna godina, afričko jezero Tanganyika drugo je najstarije i drugo najdublje jezero na svijetu. Ovo golemo jezero nalazi se u blizini zapadnog ogranka Istočnoafričkog pukotina na granici Tanzanije, Demokratske Republike Kongo, Burundija i Zambije. Jezero Tanganyika svake godine daje oko 200.000 tona ribe, što ga čini jednim od najvećih ribolova u kopnenim vodama na svijetu.

Bajkalsko jezero, Rusija

Rusko Bajkalsko jezero je daleko najdublje jezero na svijetu. S dubinom nešto manjom od 2 kilometra, Bajkalsko jezero je gotovo 15% dublje od jezera Tanganyaki, drugog najdubljeg jezera na svijetu. Bajkalsko jezero također je najveće jezero na svijetu po volumenu, na koje otpada više od 20% svih površinskih voda na svijetu Jezero je 1996. godine proglašeno mjestom svjetske baštine UNESCO-a. Bajkalsko jezero staro je oko 25 milijuna godina, što ga čini i najstarijim jezerom na svijetu. Nevjerojatna starost jezera omogućila je bujanje bogate, jedinstvene skupine života, uključujući bajkalsku tuljanku, bajkalsku uljnu ribu i bajkalsku ribu omul. Raznolikost jezera navela je neke da ga nazivaju “Galapagosom Rusije”.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.