natalie-grainger-7atL8cXOvXs-unsplash

Jeste li čuli za “jestivi grad”? Stvaran je, a građani i ugostitelji se mogu besplatno poslužiti s namirnicama

GREEN_300_listici_sredina

Kad trgovi postanu vrtovi puni plodova

Ako ste pomislili da je jestivi grad zapravo čokolada u obliku prijestolnice neke države, prevarili biste se. RIječ je o genijalnoj inicijativi Greenpeacea u sklopu koje se gradske javne površine zapravo pretvara u voćnjake i vrtove za povrće u kojima svatko može sebi besplatno uzeti količinu svega što mu je potrebno, uključujući i restorane.

Genijalna inicijativa Greenpeacea stiže u belgijski grad Mechelen. Naime, ovaj grad od oko 90,ooo stanovnika postaje “jestiv”. Riječ je, naime, o inicijativi koja je započela 2021. godine, a izvorno su je pokrenule četiri klimatske organizacije: Velt, Klimaan, Citamine i Natuurpunt, kao i restoran Funky Jungle.

Funkcionalni trgovi

Ideja je transformirati prostor iz trga kojim svakodnevno prolaze pješaci u živopisni javni prostor s uličnim namještajem i vrtovima, gdje građani i kuhari iz restorana mogu doći i brati voće i povrće koje mogu iskoristiti pri pripremanju jela. To bi ujedno skratilo udaljenost između proizvodnje hrane i potrošnje što je veliki dio borbe da se gradovi učine održivijima.

Smanjenje jaza između ove dvije točke omogućilo bi veću bioraznolikost i manje ugljično intenzivan pristup svježim namirnicama. Osim toga, projekt “jestivih gradova” moglo bi pomoći u regeneraciji lokalne faune, s obzirom na to da mnogi kukci, mali sisavci i ptice mogu pronaći dom i hranu između bilja i voćaka.

Grad podržao inicijativu

Takozvani projekt Groene Voeten predlaže ozelenjavanje malog područja pokraj katedrale Svetog Rumbolda u središtu Mechelena, a umjesto samo sadnje drveća, predloženo je da se u crkvenom zelenom prostoru također posade voćke poput bobičastog voća, grožđa i jabuka, kao i začinsko bilje.

Greenpeace financirat će ovaj projekt s oko 25,000 eura, a u ovu hvalevrijednu akciju uključile su se i lokalne vlasti koje će za “jestivi grad” izdvojiti 150,000 eura. Plan je zasaditi što više voća i povrća, kao i preuređenjem pokušati zaštititi što više stabala koja su već prisutna.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.