mravi naslovna

Jednostavno prirodno sredstvo za odbijanje mrava: Tajna je u alkoholnom octu i ostacima citrusa

GREEN_300_listici_sredina

Nemojte ih ubiti, samo ih preusmjerite

Kombinacija ostataka bilo kojeg citrusa i alkoholnog octa jednostavan je, siguran i prirodan način da mravima stavite do znanja da je vrijeme da promijene lokaciju.

Mravi su iznimno zanimljiva vrsta, imaju svoje kolonije, i funkcioniraju u jednome organiziranome i uređenome sustavu. Mnoge stvari možemo od njih naučiti. No kada se odluče nastaniti u vašu kuhinju, sigurno ne osjećate prema njima prihvaćanje i gostoljubivost.

I ne biste ih trebali ubijati, ali mogli biste im na lijep način staviti do znanja da ih ne želite po svome posuđu i hrani.

Stoga, donosimo vam jednostavan recept, koji je ujedno i vrlo jeftin, za eko sredstvo kojim mravima nećete naštetiti, ali ćete ih odbiti od svoje kuhinja. Osim toga, ovo je i dobar način za iskoristiti ostatke voćnih kora.

U ovoj kombinaciji, d-limonen u citrusu, pomiješan s alkoholnim octom, djeluje tako što ometa feromonski trag kojim se mravi kreću duž svojih staza. I ne morate njime izravno prskati mrave, nego ga raspršite samo na njima poznatim i utabanim stazama i ulazima. Navodno, kad osjete taj miris, mravi će pobjeći glavom bez obzira.

Malo kuhanja i stajanje preko noći

U lonac stavite kore citrusnoga voća (limun, limeta, naranča, grejp), a ulijte alkoholnoga octa, tako da ih prekrije.  Lagano zagrijavajte dok se ne počne isparavati, ali pazite da ne prokuha. Isključite štednjak i ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći.

Procijedite tekućinu i ulijte je u bocu s raspršivačem, a zatim je čuvajte u hladnjaku.

I da, ovo sredstvo možete koristiti za čišćenje, ali pripazite da ga ne nanosite na kamene površine ili elektronske uređaje jer je zasićenije kiselinom pa bi moglo doćo do oštećenja.

No u raspravi s mravima, ne zaboravite prvo očistiti prostor od mrvica hrane i zatvoriti njihov ulaz pa tek tada pošpricajte sredstvom poznate vam mravlje staze. I osim što će mravi pobjeći, vaša će kuća odisati svježinom.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.