Med, maslačak

Jednima korov, drugima lijek: Napravite ukusan i nutrijentima bogat med od maslačka

GREEN_300_listici_sredina

Tekuće zlato biljnog porijekla

Maslačak, cvijet koji je često viđen kao korov u vrtovima, može biti izvor nevjerojatno ukusnog i zdravog meda koji je idealna zamjena za pčelinji med.

Med od maslačka, iako možda manje poznat od tradicionalnog pčelinjeg meda, predstavlja pravu riznicu okusa i zdravlja iz samih dubina prirode. Maslačak, cvijet koji često previdimo kao običan korov, pokazuje se kao nevjerojatno svestran i koristan kada je riječ o pripremi meda. Slatki okus i blagi cvjetni miris meda od maslačka čine ga privlačnom alternativom tradicionalnim slatkim namirnicama, dok njegove zdravstvene prednosti čine ga neprocjenjivim dodatkom prehrani.

Zdravstvene prednosti meda od maslačka

Bogat nutrijentima: Med od maslačka sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. To uključuje vitamine A, C i K, kao i kalcij, željezo i magnezij. Ovi hranjivi sastojci podržavaju opće zdravlje i jačaju imunološki sustav.

Protuupalno djelovanje: Antioksidansi prisutni u medu od maslačka pomažu u smanjenju upale u tijelu. To može biti posebno korisno za ljude koji pate od upalnih stanja poput artritisa ili sindroma iritabilnog crijeva.

Pomaže u detoksikaciji: Maslačak je poznat po svojim diuretičkim svojstvima, što znači da potiče izlučivanje toksina iz tijela putem urina. Korištenje meda od maslačka može pomoći u poticanju prirodnog procesa detoksikacije.

Potpora probavi: Maslačak također potiče proizvodnju žuči, koja je ključna za probavu masti i apsorpciju hranjivih tvari. Redovita konzumacija meda od maslačka može podržati zdravu probavu.

Kako napraviti med od maslačka:

Sastojci:

4 šalice latica maslačka
4 šalice vode
2 kriške limuna
2 kriške naranče
2 šalice šećera

Upute: Očistite cvjetove maslačka tako da odstranite zeleni dio i ostavite samo žuti cvjetovi. Stavite cvjetove maslačka i narezane agrume u veliki lonac. Prelijte vodom preko cvjetova maslačka i limuna. Stavite lonac na štednjak i pustite mješavinu da zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i pustite da se krčka oko 30 minuta. Nakon što je mješavina kuhana, procijedite je kroz gazu ili fino sito kako biste odstranili cvjetne latice i limun. Vratite procijeđenu tekućinu u lonac i dodajte šećer. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa ne zgusne. Kad je med od maslačka gust, vruću smjesu ulijte u sterilizirane staklenke za konzerviranje. Zatvorite staklenke i ohladite ih prije nego što ih pohranite u hladnjak. Med od maslačka možete čuvati u hladnjaku do nekoliko mjeseci.

PHOTOS BY: Unsplash.com, Profimedia.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.