Honey
Honey

Kako odabrati dobar med?

GREEN_300_listici_sredina

Žličica zdravlja

Zdrav, hranjiv i kroz stoljeća prozivan lijekom, med je i dalje broj jedan zdravi zaslađivač koji se stoljećima uzgaja što ruralno, što industrijski. Na tržištu je cijeli asortiman medova. Kako odabrati najbolji pored takvog izbora?

Naravno, ovdje govorimo o čistom medu koji se proizvodi na malim farmama ili pod okriljem nišnih OPG-ova. Prije kupnje meda valjalo bi tražiti certifikat proizvođača kojim vam garantira da je njegov med produkt pčela koje ga ostavljaju kao višak i kao proizvod obilja, a ne kao prinudno oduzeta hrana od rezervi pčele koje ju pripremaju za zimu. Srećom, na tržištu je sve više malih OPG-ova, obrta ili lokalnih poljoprivrednih poduzetnika koji prodaju baš takav, etički i veganima prihvatljiv med. No, prema kojim još kriterijima odabrati med?

Organski i ne-GMO možete izbjegavati

Ne postoji certifikat ili istraživanje koje će vam pouzdano reći da med koji konzumirate nije organskog ili GMO podrijetla. Za proizvodnju jedne teglice meda pčela mora oprašiti preko 1000 cvjetova. Dakle, za vrijeme jednog putovanja pčela mora posjetiti 100-tinjak cvjetova i proći put od 2 milje. Otuda pojam pčela radilica očito! Dakle, da bi proizvod dobio certifikat organski, proizvođač mora biti siguran da sve cvijeće koje je pčela oprašila bude očuvano i bez kontakta s pesticidima. Stručnjaci kažu kako je to nemoguće garantirati da pčele nisu došle u doticaj s nekim antibioticima ili fertilizatorima tijekom svog dugačkog puta, pa je sami naziv GMO free izvorno netočan.

Odaberite okus koji vam se više sviđa – svijetao ili tamniji

Doista, med se može testirati ovisno o boji, bistrini, okusu i tečnosti, a ne samo po nutritivnoj vrijednosti. Ako se gleda prema razredima, svjetliji med razreda C je okusom blaži od jantarnog razreda B,  i na kraju još jače izvedenice razreda A. Kako ćete konzumirati med? Ovisi o ostatku hrane. Delikatniji blaži okusi meda bolje funkcioniraju kao dodatak salatnim dresinzima dok jači tamniji med odlično funkcionira kao dodatak marinadi. Okus meda uvelike je uvjetovan izvoru otkuda je nastao, pa je sve popularniji med s okusom borovnice, kamilice, lavande i sličnih mirodija. Nama je favorit med s mljevenim lješnjacima, sve popularniji među domaćim OPG-ovcima.

Prvi izbor za zaslađivač

Uvijek i u svakom trenu radije odaberite med nego šećer. Ima više antioksidansa i nutritivnih vrijednosti od jednostavnog šećera, a isto tako je manje industrijski prerađen i ima nižu glikemijsku vrijednost. Također, sadrži 25 različitih tipova oligosaharida čije djelovanje je vezano uz bolju probavu, imunitet i apsorbiranje minerala. Iako je slađi od klasičnih kristal šećera, s konzumacijom meda treba oprezno postupati jer je i dalje, ipak, riječ o šećeru.

Manuka med

Zovu ga najzdravijim medom na svijetu i „tekućim zlatom“, a popularizirao se na Novom Zelandu gdje su pčele oprašivale manuka grm. Njegovo djelovanje direktno je vezano uz skincare, a esencijalne prednosti meda otkrile su i Gwyneth Paltrow i Kourtney Kardashian, koje koriste manuka med protiv pojave akni. Manuka med je stoga jači antioksidans i nešto ljekovitiji od klasičnog meda jer sadrži i visoku razinu metil etil glikola, sastojka koji odbija bakterije. Ukoliko vam se dogodi mala porezotina, nakon dezinfekcije nanesite med na posjekotinu koja će znatno brže zacijeliti. Osim za zacjeljivanje kože, manuka med je odličan lijek za grlobolju pa jedna žličica svako jutro vas može preporoditi!

Honey tea spoon

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.