DHXUt3iUAAAl4Tu

Jedna je od najljepših na svijetu! Jadranska magistrala ultimativno je putovanje za upoznavanje Lijepe naše

GREEN_300_listici_sredina

Obožavaju je i domaći i stranci

Hrvatska ljepotica, kako ju brojni turisti nazivaju, ili službeno - državna cesta D8, izgrađena je 1950-ih i 1960-ih godina kako bi se povezao sjeverni i južni Jadran. I danas igra važnu ulogu u povezivanju brojnih mjesta na obali.

Jadranska magistrala jedna je od najljepših cesta u cijelom svijetu. Razlog tomu je prekrasan krajolik koji se proteže duž svih 643 km kolika joj je duljina. Povezuje sve veće gradove u Hrvatskoj, a proteže se od Rijeke pa sve do Dubrovnika, spajajući tako mjesta poput Crikvenice, Senja, Zadra, Biograda na moru, Šibenika, Makarske te Ploča na jugu. Ujedno prolazi kroz tri države, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Putnici koji se često odlučuju na ovu alternativu autocesti cijelim putovanjem mogu uživati u pogled na more, otočiće u daljini, uvale i okolni krajolik, a dodatna je prednost što ova cesta prolazi uz brojna šarmantna mjesta i gradove, koje inače možda i ne bi posjetili.

Doživjeti hrvatsku kulturu na putu 

Hrvatska ljepotica, kako ju brojni turisti nazivaju, ili službeno – državna cesta D8, izgrađena je 1950-ih i 1960-ih godina kako bi se unaprijedio prijevoz. Cesta je igrala važnu ulogu u povezivanju brojnih gradova duž obale prije nego što se sredinom 2000-ih otvorila autocesta A1.

S obzirom na to je mogućnost javnog prijevoza između manjih mjesta na obali ograničena, brojni stranci odlučuju se iznajmiti automobil, a potom Jadranskom magistralom obići cijelu obalu. Vožnja, međutim, može biti izazovna zbog mnoštva zavoja i strmih uspona. Upravo zbog toga, dionica je posebno popularna među motociklistima, no vozače se uvijek poziva na dodatan oprez budući da Jadranska magistrala nije sigurna kao autocesta.

Dodatan plus za odabrati vožnju ovom cestu je činjenica da se na taj način može bolje doživjeti hrvatska kultura i gastronomija. Naime, u mnogim malim mjestima duž te rute i dalje se nude tradicionalna hrvatska jela poput janjetine, plodova mora, domaćih vina, sireva i ulja. Osim toga, na pragovima obiteljskih kuća uz cestu se prodaju i lokalne rukotvorine i suveniri.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.