održivi otok

Jedini otok na svijetu koji je 28 dana funkcionirao samo na energiji od vjetra i vode

GREEN_300_listici_sredina

Održivi izvori energije

El Hierro, najmanji kanarski otok, počeo je s uvođenjem održive energije još 2015. godine, a ove je godine čak 28 dana sve na otoku funkcioniralo samo na energiji proizvedenoj od vode i vjetra.

Najmanji kanarski otok, El Hierro, jedini je otok na svijetu koji je 28 dana zaredom funkcionirao koristeći samo energiju vjetra i vode. Ovaj je otočić 2000. godine UNESCO proglasio svjetskim rezervatom biosfere i geoparkom, a izgleda da je na najboljem putu da postane 100 posto energetski samodostatan.

Hidroelektrana Gorona del Viento, sagrađena na El Hierru, s instaliranom kapacitetom vjetroelektrane od 11,5 MW, glavni je izvor proizvodnje električne energije, a riječ je o dvama kombiniranim održivim izvorima energije – vodi i vjetru. Odnosno, elektrana koristi dio energije proizvedene vjetrom za pumpanje vode do spremnika kako bi se ona kasnije mogla koristiti za pokretanje hidroelektričnih turbina i iskoristiti obnovljive izvore za proizvodnju električne energije.

vjetroelektrane

Na ovome kanarskom otočiću u obnovljivu energiju ulaže se od 2015. godine, a prvi pokušaj samodostatnosti bio je 9. kolovoza 2015. godine, kada je cijeli otok proveo dva sata koristeći samo obnovljive izvore energije.

Gorona del Viento, hidroelektrana s vjetroturbinskim postrojenjem, počela je raditi punim kapacitetom u srpnju 2015. godine i od tada je ključno postrojenje za integraciju obnovljivih izvora u elektroenergetski sustav. Prije nego što je puštena u pogon 2014. godine, obnovljivi izvori pokrivali su samo 2,2 posto potražnje za električnom energijom na El Hierrou.

U siječnju 2018. godine, tijekom 18 uzastopnih dana, elektrana El Hierro uspjela je zadovoljiti svu potražnju otoka za električnom energijom, u 2023. godini, čak 28 dana uzastopce cijeli je otočić sa svojih 10 000 stanovnika funkcionirao na održivim izvorima energije.

PHOTOS BY: Instagram/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.