Ako imate prilike prolaziti seoskim putovima, daleko od smoga i gradske gužve, postrane možete vidjeti zasigurno grmove divljih kupina. One rastu u prirodi i nije im potrebna ljudska ruka da bi ih uzgojila, a ove male tamne bobice pune su željeza i vitamina C, i zbog toga se smatraju voćem s visokom razinom antioksidansa. Evo 10 činjenica o kupinama koje će vas možda potaknuti da ih stavite na listu svoga omiljenog ljetnog voća.
Kupine imaju čak deset puta više antioksidansa nego rajčice ili brokula, a specifičan antioksidans koji sadrže – elagitanin – nema gotovo nijedna druga namirnica, i baš ovaj spoj pokazao se vrlo učinkovit u borbi protiv raka.
Ove male bobice obiluju polifenolima koji su odlični za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.
Snažna ljubičasta boja kupina potječe od antocijana koji je jak antioksidans blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice kardiovaskularnog sustava.
Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, ovo je voće smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti probavnog sustava poput divertikuloze, a vrijedan je saveznik kod gubljenja tjelesne mase.
Sjemenke kupina sadrže i visoke razine elegične kiseline koja je antioksidans, a termička obrada mu ne šteti, tako da ga možete naći i u pekmezima od kupina.
Kupine su siromašne kalorijama, ali bogate vitaminima C, E, folnom kiselinom te mineralima kalija, mangana i magnezija.
Imaju jako antibakterijsko djelovanje upravo zbog raznih antioksidansa.
Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po razini fitoestrogena, tvari koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.
Ovo voće sadrži i lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka.
Kupine su bogat izvor željeza i već desetljećima se koriste za liječenje anemije.