pingvini naslovna

Izgleda da prve žrtve globalnog zatopljenja stižu: Mladunčad carskog pingvina ne može preživjeti

GREEN_300_listici_sredina

Globalno zagrijavanje

U posljednjih sedam godina led na Antarktici topi se rekordnim brzinama, a samim time je dovedeno u pitanje i razmnožavanje carskih pingvina koji ondje obitavaju. Tijekom 2022. godine na području gdje su se razmnožavali došlo do potpunog nestanka leda zbog čega je uginulo 4 od 5 kolonija mladunčadi pingvina.

Prema snimkama sa satelita, krajem prosinca 2022. godine, visina leda na Antarktici bila je najniža koja je zabilježena u posljednjih 45 godina. Najveće topljenje zabilježeno je u centralnom i istočnom području Bellingshausenova mora, zapadno od Antarktičkog poluotoka, gdje je došlo do 100-postotnog topljenja leda. I na tome se području morski led tek počeo ponovno formirati krajem travnja 2023. godine.

Zagrijavanje mora ozbiljno ugrožava carske pingvine

Novo istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Communications Earth & Environment otkrilo je da otapanje morskog leda predstavlja veliku prijetnju za opstanak carskih pingvina. Znanstvenici iz Britanskog antarktičkog istraživačkog instituta (BAS) proučavali su kolonije u centralnom i istočnom području Bellingshausenova mora.

“Nikada nismo vidjeli toliki pomor mladunčadi carskih pingvina, kao ove sezone”, izjavio je voditelj studije, dr. Peter Fretwell. Znanstvenici su pregledali satelitske slike koje su pokazivale gubitak morskog leda na mjestima razmnožavanja prije nego što je mladunčad uspjela dobiti perje.

pingvini

Carski pingvini od travnja do siječnja ovise o ledu koji je pričvršćenom uz obalu. Kada stignu na svoje odabrano mjesto za razmnožavanje, pingvini polažu jaja od svibnja do lipnja. Jaja se izlegu nakon 65 dana, ali mladunci ne ojačavaju sve dok ne dobiju perje, a to je između prosinca i siječnja.

Između 2018. i 2022. godine, 30 posto od 62 poznate kolonije carskih pingvina na Antarktiku stradale su zbog topljenja leda. “Znamo da su carski pingvini iznimno osjetljivi na zagrijavanje mora – i trenutni znanstveni dokazi upućuju na to da će topljenje leda biti sve češće i trajnije”, rekao je Peter Fretwell.

Prema istraživanjima njegova tima, čak 90 posto kolonija carskih pingvina u opasnosti je od izumiranja.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.