Erde, Mond und Weltall, Hochformat Großansicht von Erde im Weltraum mit Mond im Hintergrund im Hochformat. *** Earth, mo

Kako bi izgledala Zemlja kada bi se sav led otopio? Odgovor je zastrašujuć…

GREEN_300_listici_sredina

Video koji bi svi trebali pogledati

Ovaj zastrašujući video prikazuje točan prikaz kako bi Zemlja izgledala da se razina mora podigne za gotovo 67 metara kada se sav led na planetu otopi.

Čak i dok se aktivisti i dalje suočavaju s protivljenjem onih koji poriču klimatske promjene dok pokušaja podići svijesti o opasnosti u kojoj se nalazi naš planet, sve više znanstvenih podataka pokazuje da se led diljem svijeta topi velikom brzinom.

Prema studiji objavljenoj 2021., globalni gubitak leda naglo se povećao u posljednja dva desetljeća, skočivši s oko 760 milijardi tona godišnje u 1990-ima na više od 1,2 bilijuna tona godišnje u 2010-ima.

U međuvremenu, druga studija o grenlandskom ledenom pokrivaču koju je poduprla NASA otkrila je da su najmanje 74 glavna ledenjaka koji završavaju u dubokim, zagrijavajućim oceanskim vodama ozbiljno oslabljena.

Dok prva studija otkriva da su trenutačni gubici leda, koji su u skladu s najgorim scenarijima za porast razine mora koje je objavio Međuvladin panel o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (IPCC), studija koju podupire NASA sugerira da bi IPCC mogao čak podcjenjivati budući porast razine mora.

Nitko neće biti pošteđen

Prije nekoliko godina, National Geographic kreirao je vizualni prikaz ekstremnog scenarija u kojem se sav led na Zemlji otopi. Udruživši se sa znanstvenicima i sveučilištima diljem svijeta, proizveo je točan prikaz kako bi Zemlja izgledala da se razina mora podigne za 67 metara — što je jednako otapanju sve vode koja je trenutno zatvorena u ledu s kontinenata (planinski snježni pokrivači, ledenjaci, ledene ploče itd.) i led na oceanima i jezerima.

Zastrašujući video Business Insidera, temeljen na procjeni National Geographica, oslikava mračnu sliku moguće budućnosti našeg planeta. U videu je prikazano da bi mnogi europski gradovi — uključujući Bruxelles i Veneciju — bili pod vodom ako bi ovaj najgori mogući scenarij postao stvarnost.

U Africi i na Bliskom istoku, Dakar, Accra i Jeddah će doživjeti sličnu sudbinu. Milijuni ljudi u azijskim gradovima poput Mumbaija, Pekinga i Tokija bili bi istjerani iz svojih domova zbog porasta razine mora i bili bi prisiljeni preseliti se u unutrašnjost.

U Južnoj Americi Rio de Janeiro i Buenos Aires bili bi pod vodom. Što se tiče Sjedinjenih Država, svijet bi gledao kako mjesta poput Houstona, San Francisca, New Yorka i cijele države Floride polako nestaju u moru. Koliko god ovi vizualni prizori bili zastrašujući, oni služe kao neophodan podsjetnik da dok nastavljamo sagorijevati fosilna goriva za energiju i emitirati ugljik u našu atmosferu, planet postaje sve topliji i topliji.

Fosilna goriva kao najveći krivac

Studija objavljena u Science Advances od strane istraživača iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke upozorava da imamo dovoljno fosilnih goriva na raspolaganju da potpuno otopimo antarktički ledeni pokrivač.

“Ovo se ne bi dogodilo preko noći, ali poanta je da naše današnje akcije mijenjaju lice planeta Zemlje i nastavit će to činiti desecima tisuća godina”, rekao je glavni autor studija Ricarda Winkelmanna s Potsdamskog instituta za istraživanje utjecaja klime. “Ako želimo izbjeći da Antarktika ostane bez leda, moramo držati ugljen, plin i naftu u zemlji.”

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.